Narkotikapolischef dömd till fängelse

HELSINGFORS Jari Aarnio, förre chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, döms till tio års fängelse för bland annat styrt en liga som förde in uppåt ett ton cannabis till Finland. Han har tidigare dömts till tre års fängelse för del i en muthärva.

Helsingfors tingsrätt finner Aarno skyldig mot sitt nekande för fem fall av grovt narkotikabrott och 17 andra brott, inklusive grova tjänstebrott, i domen som presenterades i torsdags, rapporterar Yle.

Den idag 59-årige Jari Aarno började inom finska polisen 1979 och gjorde en snabb karriär och kom tidigt till narkotikaroteln i huvudstaden. Men från bli utsedd till årets polis och chef på roteln, så vändes allt senare som i en tv-deckare upp och ner för honom.

Men hans dyra levnadsvanor med stora kontanter och umgänge väckte misstankar och när en plasthink med 65 000 euro hittades nedgrävd i hans blomrabatt gick det utför. Aarno uppgav själv att han fått pengarna från en numera avliden affärsman och att hinken var trix för att sätta dit honom.

Efter lång utredning så åtalades han för att lett en knarkliga som förde in bland annat cannabis i tunnor från Holland till Finland och sålt droger vidare åren 2011-2012. Han uppges hotat vittne till livet via ett kriminellt gäng och sätta fast oskyldig person för brott han själv begått. Och missbrukat sin ställning som polis och avsiktligen stört undersökningen.

Tingsrätten anses att ett tiotal mobiltelefoner kan knytas till Aarno och visa att förre polischefen styrt ligan.
Han döms till tio års fängelse för narkotikadelen och andra brott, men har tidigare i höst även dömts till tre års fängelse av hovrätten i en korruptionshärva, (där han tjänat på att företaget Trevoc sålde spaningsutrustning till polisen). Totalt alltså 13 års fängelse – maxstraffet som finska lagen medger, enligt Yle.

Den förre polischefen ska dessutom betala 1,3 miljoner euro till staten, hans egnahemhus i Borgå tas i beslag och han förlorar sin militära grad. Åklagaren är nöjd med domen, medan Aarnos advokat uppger att den ska överklagas.

Tolv andra personer döms samtidigt i målet för narkotika- och tjänstebrott, inklusive en kriminalöverkonstapel inom Helslingforspolisen som får 3,5 års fängelse.

Fallet har även lett till en förtroendekris för polisen och dess arbetssätt i huvudstaden ses över, både när det gäller användande av infiltratörer och tipsare och att polisarbete måste dokumenteras och övervakas bättre.

Annonser