Finsk narkotika-polischef inför rätta

I tisdags inleddes rättegången mot Helsingforspolisens tidigare chef för narkotikaroteln. Han misstänks för såväl mutbrott, bedrägeri som del i narkotikasmuggling.

Jari Aarnio som började inom finska polisen 1979 gjorde en snabb karriär. Han gick över till narkotikaroteln efter två år, blev utsedd till årets polis sex år senare. Och blev 1999 chef för narkotikaroteln i Helsingfors.

Men nu har han suttit häktad i över ett år och misstänks på ett 30-tal brottspunkter. Bland annat grova mutbrott, missbruk av tjänsteställning, bedrägeri, och medhjälp till prostitution. Han misstänks även för grovt narkotikabrott (ex. styrt smuggling och langning av hundratals kilo hasch och tjänat miljonbelopp), men delen av härvan är ännu under åtalsprövning.

Helsingfors tingsrätt.
Helsingfors tingsrätt.

I tisdags inleddes i Helsingfors tingsrätt en förberedande del av målet, som handlar om  övervakningsbolaget Trevoc. Jari Aarnio påstås ha lett det, tillsammans med en kriminell ledare i bakgrunden, och tjänat stora pengar och fått förmåner efter ha sålt övervakningsutrustning till polisen, tullen, utrikesministeriet med flera. För den delen har åklagaren yrkat fängelse kring 4,5 år.

Polisen har även hittat stora summor euro gömt i polischefens tomt i Borgå och anhörig misstänks för penningtvätt. Fallet Aarnio har även väckt frågor om hur polisen sköter kontakter med tjallare och informatörer i kriminella kretsar.

Själv nekar Jari Aarnio till alla brottsmisstankar, men har inte fått kommentera misstankarna direkt inför media. Inför dagens rättegång hade han därför förberett ett skriftligt uttalande och hävdar att han inte beställt spårningsutrustning till polisen, förnekar att han styrt bolaget Trevoc och inte tagit emot förmåner och mutor.

Han underkänner hela utredningen då den skötts av Centralkriminalpolisen som han anser är jävig. Vad gäller källor i kriminella kretsar, så skriver han att ju närmare kontakt polisen knyter med kriminella, desto bättre information får polisen. Dessutom passade han på att hälsa media ”God Jul”, men fick inte intervjuas, rapporterar finska medier.

I ”mammuträttegången” som ska fortsätta efter nyår är åtta andra personer åtalade, många av dem har suttit i bolaget Trevocs ledning. Eftersom rättegången nu inletts så blir även första delen av förundersökningsmaterialet på 25 000 sidor nu offentligt, enligt svenska Yle.

Annonser