Finsk polischef tjänade miljoner på droger

HELSINGFORS Chefen för Helsingforspolisens narkotikarotel kan ha tjänat ett tiotal miljoner kronor på droghandel. Det menar utredare av en stor härva om mutor, narkotikabrott och tjänstefel.

I torsdags beslutade Helsingfors tingsrätt att höja kvarstaden på häktade polischefens egendom från tidigare 600 000 euro till 1,9 miljoner euro. Jari Aarnio häktades i november, misstänks för 15-talet brott, men nekar till allt.

Han och flera medmisstänkta tros begått brotten åren 2008-2013. Polischefen misstänks bland annat fått förmåner av ett företag som levererat övervakningsutrustning till polisen. Företaget Trevoc ska haft kopplingar till organiserad brottslighet.

I utredningen misstänks Aarnio också för fyra fall av grova narkotikabrott. Hundratals kilo hasch har smugglats från Holland till Finland i något fall.

Polischefen och andra misstänkta kan ha tjänat pengar omkring 1,3 miljoner euro på att sälja droger, uppger utredningsledaren för finska public servicebolaget Yle.

Bevisning i form av epost och sms-trafik efter beslag av mobiler och dator finns. En teori om motiv är att den häktade mannen behövt pengar till ett husbygge.

Tingsrätten har beslutat om kvarstad för egendom hos företaget Trevoc för en miljon euro. Och har nu frusit större del av polischefens tillgångar och förlängt åklagarnas frist för åtal i härvan till 11 augusti.

Annonser