Norge: polischef dömd till 21 års fängelse

OSLO Tingsrätten i Oslo dömer en tidigare hyllad polischef till lagens strängaste straff på 21 års fängelse för medhjälp till insmuggling av 13,9 ton hasch och grov korruption. Kronvittnet som är smugglaren ska sitta av 15 år.

Den numer pensionerade polismannen Eirik Jensen, 60 år, förnekar brott trots ett omfattande förundersökningsmaterial emot sig.

Men domarna var eniga och menar att det är utom all tvivel att hjälpt smugglaren Gjermund Cappelen, kallad Haschbaronen, att mellan 2004 och 2013 berätta om när det var säkert att föra in drogerna över gränsen. Bland annat genom att han skickade hundratals kodade sms till smugglaren.

Omslag norska polis-tidningen 2009 som intervjuade Eirik Jensen när han ledde Oslopolisens gängprojekt.

Polismannen var länge känd och respekterad för att leda tillslag mot yrkeskriminella och narkotikahandlare i Oslo-området, har Drugnews tidigare berättat om. Men greps för att ha hjälpt en av de största, som under två decennier smugglat in nära 17 ton hasch till Norge.

Han påstås fått stora mängder kontanter i gengäld och även döms även för korruption för tagit emot en dyrbar klocka och fått renovering i hemmet gjorda.

Polischefen greps i Oslopolisens garage för några år sedan och ingen polis av den rangen har i modern tid åtalats för så allvarlig brottslighet.

– Jensens handlingar är ett allvarligt slag mot det förtroende som polisen och rättstaten är beroende av, säger tingsrättdomaren Kim Heger som i måndags läste upp domen, rapporterar NRK och andra medier.

Kronvittnet Cappelen har samarbetat med utredarna och berättat om Jensens roll i narkotikasmugglingen och ges straffrabatt till 15 års fängelse istället för 18 år som åklagaren hade begärt.

Den dömda har nu två veckor att fundera på om de vill överklaga domen.

Annonser