Flera gripna i stor narkotikahärva i Norge

OSLO Norska polisen har under ett års tid nystat upp en omfattande handel med vapen och narkotika. En 26-årig man misstänks ha styrt ett internationellt nätverk – totalt har nära femtio personer gripits.

Den stora utredningen – Operation Børson – inleddes i december 2019 och har letts av Efterforskningssektionen av organiserad kriminalitet vid Oslo polisdistrikt, rapporterar norska TV2.

– Det har varit ett omfattande arbete och vi har samarbetat med kollegor i Sverige, Polen, Frankrike och Spanien. Internationellt polissamarbete har varit helt centralt, säger chefen för sektionen Kenneth Wilberg till TV2.

Det handlar om handel med stora mängder vapen och narkotika. Polisen har under året gjort flera beslag, bland annat av amfetamin, vapen och 4,9 miljoner norska kronor. Nätverket tros har varit en viktig aktör för att leverera narkotika i Norge, bland annat till kriminella gäng i Oslo-området.

26-årigen greps i Sverige redan i april för grovt narkotikabrott. Polisen trodde först att han var för ung för att leda det omfattande kriminella nätverket, men fick tänka om. Totalt har hittills 46 misstänka personer ringats in, varav 41 varit frihetsberövade och nio är häktade i förvar. Några har utlämnats från Polen och Sverige.

26-åringen – som ursprungligen är från Palestina men har bott länge i Norge – misstänks ha styrt verksamheten från Spanien. Mycket narkotika, pengasummor och nätverk har varit inblandade. Polisen understryker att detta är prioriterat område för brottsbekämpning framöver.
– Vi ser att kriminella nätverk i Norge samarbetar med andra nätverk i Europa. Det är viktigt att man inte ska kunna sitta i utlandet, Spanien i det har fallet,  och tro att man är trygg och säker, säger sektionschefen Wilberg.

Annonser