Nya resurser mot doping

Regeringen har beslutat ge betydande belopp i stöd för att utveckla arbetsmetoden 100 % ren hårdträning i Stockholm och samordning av nätverket Prodis. Även Världsantidopingbyrån Wada tilldelas bidrag.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att med över 2,4 miljoner kronor stötta utveckling av metoden 100 & Ren hårdträning som riktas till landets gym- och träningsanläggningar och drivs av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem).
I nätverket Prodis samlas personer som i offentlig och privat verksamhet arbetar mot doping.

– Doping är fusk som hotar idrotten och skadar hälsan både inom idrotten och i samhället i övrigt. Det är därför viktigt att vi både internationellt och nationellt står upp för ett samhälle fritt från doping och andra droger, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

Wada får ett ökat bidrag från Sverige på drygt 160 000 dollar (cirka 1,4 miljoner kronor) för att skärpa sin granskning av hur idrotts- och antidopningsorganisationer följer regler mot doping.

Senare år har ökat dopingmissbruk upptäckts såväl inom som utanför idrotten. I Ryssland har en systematisk doping inom idrotten avslöjats som chockat omvärlden.
I Sverige beräknas 30 000 personer dopa sig regelbundet, visade ifjol en ny översikt, vilket är tre gånger fler än tidigare känt.

Annonser