Wada utesluter antidopingbyråer

COLORADO SPRINGS Internationella antidopingorganet Wada har uteslutit Rysslands antidopingsbyrå efter avslöjande om fusk och korruption. Även fem andra länders byråer utesluts nu.

Beslutet i onsdags kväll vid Wadas möte i Colorado Springs i USA kom efter den oberoende utredningen, som Wada tillsatt, nyligen konstaterade att brott mot dopingregler, fusk med prover, systematiska fel och korruption inom rysk friidrott och ryskt antidopingarbete.

Steroider (AAS) vanligt
Steroider (AAS) inte ovanligt.

Dopinglaboratoriet i Moskva stängs av under ett halvt år efter avslöjande om fusk med analyser och prover förstörts av ledningen för Wadas kontroll. Dessutom stängs ryska antidopingbyrån av omedelbart, vilket innebär att Ryssland inte kan arrangera internationella idrottstävlingar, rapporterar TT.

Redan tidigare har Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängt av ryska förbundet tills vidare. Wada uppger att ryska antidopingbyrån nu vill samarbeta ”fullt ut” för att återfå tillbaka sin status och roll.

Men det är inte bara Rysslands antidopingbyrå som utesluts, Vanskötsel av dopingarbetet är utbrett globalt. Wada utesluter även länder som Andorra, Israel, Argentina, Bolivia och Ukraina sedan de brutit mot regelverket.

På varningslistan att uteslutas står även sex länder till av Wada: Brasilien (som ska arrangera OS nästa år!), Belgien, Frankrike, Grekland, Mexiko och Spanien. Antidopingbyråer måste före 18 mars 2016 visa att de bättrar sig och följer Wadas regler.

Spanska medeldistanslöparen Marta Dominguez stängs av för doping. Hon måste nu lämna ifrån sig VM-guldmedaljören från 2009 och stängs av tre år efter en dopingskandal, skriver Aftonbladet. Domen kom i fredags av idrottens högsta skiljedomstol (CAS), dit IAAF tillsammans med Wada överklagat ett tidigare friande beslut av spanska förbundet. Förutom sitt VM-guld blir hon även av med sitt EM-silver från 2013.

Annonser