Doping: CAS friar 28 ryska idrottare

LAUSANNE Idrottens skiljedomstol CAS har friat 28 dopinganklagade ryska idrottare, efter tidigare stängts av på livstid från OS-deltagande. CAS anser att de bevis som IOK lagt fram varit otillräckliga. Oklart dock om de kan delta i Sydkorea, det är IOK som avgör.

Utslaget från CAS (Tribunal Arbitral du Sport Court of Arbitration for Sport) i torsdags morse gäller de 39 ryska idrottare som överklagat avstängningar för brott mot antidopingregler under OS i Sotji 2014. Totalt avstängdes 43 ryssar av Internationella Olympiska Kommittén på livstid och deras medaljer och resultat fråntogs dem.

Men hur kriterier och bevis såg ut som IOK utgick från vid avstängningarna har inte framgått.

42 ryssar överklagade avstängningarna. CAS skiljedom säger i utslag att för 28 av dem har bevisen inte varit tillräckliga och friar dem. För elva idrottare lindras straffen delvis, för tre har utslagen uppskjutits. Hur CAS har resonerat blir tillgängligt senare.

Skiljedomen ledde till jubel i Moskva över att idrottarnas ”goda namn och deras medaljer återupprättas”. President Putins talesperson är ”mycket glad” att 28 ryssar frias hel från dopingbrott, enligt AFP. Däribland skidåkaren Alexander Legkov som tog guld och silver i Sotji, nu får han behålla utmärkelserna.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets antidopingkommission, är bekymrad över hur CAS beslut ska tas emot.
– Det kan bli en förtroendekris för antidopningsarbetet från allmänheten. För de som blir fällda ska vara otvetydigt skyldiga, annars ska de inte fällas, säger han till SVT Sport.

Men frågan är om några av dem kommer till vinterspelen i Sydkorea som börjar om en dryg vecka. Det är Internationella Olympiska Kommittén som slutligen beslutar vilka som får delta. Och de får i så fall inte tävla under rysk flagg, då Ryssland som nation är utestängd efter misstankar om haft ett system med ”statsdoping”.

IOK har tidigare inbjudit 169 ryska idrottare att tävla under neutral flagg under OS i Pyeonchang.

De 28 ryska idrottare som CAS friar:
Bob: Ljudmila Udobkina, Dimtrij Trunenkov, Aleksej Negodailo och Olga Stulneva.
Skeleton: Aleksander Tretjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Maria Orlova.
Skidor: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov, Jevgenia Sjapovalova, Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnych och Natalia Matvejeva.
Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev, Ivan Skobrev och Artem Kuznetsov.
Ishockey: Jekaterina Lebedjeva, Jekaterina Smolentseva, Jekaterina Pasjkevitj, Tatjana Burina, Anna Sjtjukina och Tatjana Ivanova.
Rodel: Albert Demtjenko.

Annonser