Motangrepp mot dopingutpekande i SVT

Två svenska aktiva skidåkare pekas ut för misstänkt doping i SVT Uppdrag Gransknings program efter haft avvikande blodvärden. Nu har skidvärlden tröttnat på dopingryktena och går till motangrepp i ett öppet brev.

– Det är rent bedrägeri, säger Fis dopingexpert Rasmus Damsgaard till Expressen.
”Oseriös journalistik”, fakta har medvetet undanhållits i programmet, menar skidlandslagets läkare Per Andersson.

Vinterspelen i Sydkorea invigs på fredag. Och dopingspekulationer kommer som ett mejl i datorn. SVT Uppdrag Granskning har i specialprogram berättat om doping inom idrotten inför OS.

Förra veckan handlade det om rysk ”statsdoping” och uppgifter från en visselblåsare mod god insikt påstod att även president Putin visste om att flera ryska idrottare var dopade under OS i Sotji 2014.

Och onsdag kväll pekas bland annat två aktiva svensk åkare ut misstänkta för doping efter haft avvikande blodvärden. SVT UG har tillsammans med internationellt medier gått genom 10 000 blodtester från cirka 2000 åkare åren 2001-2010, som finns i en stor databas.

En expert påstår att en svensk åkare med 99,99 procents sannolikhet varit dopad under åren.

Men i ett öppet brev går Svenska skidförbundet, Internationella skidförbundet Fis och Svenska Olympiska Kommittén till motangrepp. Skidförbundet vill ”å det starkaste” dementera uppgifterna. Och skriver bland annat:

Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot FIS eller WADA:s anti-dopningsregler.

Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av FIS och/eller WADA.

Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.

FIS bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001. ”

Avvikande blodvärden behöver inte bero på doping, utan kan även förklaras av höga höjder, uttorkning, hård träning, sjukdomar och annat.

Uppdrag Gransknings reporter säger till Expressen att databasen är ny och att redaktionen känner sig trygg med de värden som presenteras i programmet. Men tillstår att alla aspekter inte kunnat vägas in, såsom sjukdom eller uttorkning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar dopinguppgifterna för svensk del om en man och en kvinna som är aktiva skidåkare. Men förbundskapten Rikard Grip är inte orolig då antidopingorganisationen Wada inte har reagerat.

– En dopad svensk hade fastnat och det har ingen gjort, därför är det en icke-fråga för mig, säger Grip till tidningen.

TV-programmet uppger även att astmamediciner är så vanligt bland aktiva skidåkare. Nära hälften av svenska OS-medaljörer sedan 1992 och nära 70 procent av norska OS-skidmedaljörer har gått till åkare som tagit astmamedicin.

En studie visar att medicin med beta-2-stimulerare (ex. Formoterol) kan bygga muskler med en tillåten dos. Frågan är om varför så många åkare tar astmamedicin. Och varför tillåts relativt höga gränsvärden från astmamedicin vid tävlingar inom mänsklig idrott när travhästar som fått den inte får tävla?

Fotnot: Uppdrag Granskning ”Orent spel, del 2”, SVT1, kl 20-21 7 februari.

Annonser