Sirius målvakt fast för doping

Sirius målvakt Joshua Wicks har testats positivt för doping. I provet fanns spår av nedbrytningsämnen av kokain. Den allsvenska fotbollsklubben är i chock.

Uppsalaklubbens förstemålvakt hade lämnat testet efter premiärmatchen mot Hammarby 1 april. Dopingkommissionens besked var att A-provet visade spår av kokain.

Beskedet kom till klubben från Riksidrottsförbundet strax före matchen i veckan mot Häcken och Wicks byttes ut av annan målvakt ”av personliga skäl”.

I torsdags på en presskonferens bekräftade klubben att det handlade om doping och att det gällde målvakten Joshua Wicks, 34 år. Han är en amerikansk fotbollsmålvakt som 2014 värvades av AFC United och i slutet av 2016 skrev på för Sirius. Ifjol stod han i mål 21 allsvenska matcher och i år hann han två, enligt Sirius hemsida.

– För oss är det här en jättechock. Vi är fullständigt i chock. Det är bara 24 timmar sedan, lite drygt, som vi blev informerade om det här. Vi har aldrig drabbats av någon liknande händelse i Sirius fotbolls historia. Hela händelsen är så i strid med Sirius värdegrund och vad vi står för som förening, sa ordföranden Ove Sjöblom, rapporterar Sportbladet.

Han sa att Wick kommer tvingas att lämna klubben. Han riskerar upp till fyra års avstängning från all fotboll och får inte gå in på spelarenor och träningsplaner. Sirius kommer säga upp hans anställning och hans karriär är troligen över, men klubben ska försöka hjälpa honom på något sätt.

Hur spelaren fått i sig ämnet och om det finns djupare problem bakom är inget klubben än fått klarhet i. Han mår dåligt och var inte med på presskonferensen, ”men han är förkrossad. Det här är hans yrke…”.
Sirius tänker inte begära ut ett B-prov, men spelaren har möjlighet att inom en vecka själv göra det. Joshua Wicks hade fredag förmiddag ännu inte kommenterat uppgifterna för media.

Det är mycket ovanligt att fotbollsspelare på så hög nivå åker fast för doping i Sverige

Annonser