Svenskt stöd till dopingfri idrott

Sverige stöder ekonomiskt den internationella antidopingbyrån Wada. Regeringen har beslutat att i år ge Wada 1,4 miljoner kronor, bland annat för insatser vid OS i Sydkorea.

Wada ska förutom insatser vid OS och Paraolympics i Pyeongchang, som inleds nästa vecka, under året särskilt prioritera kvalitén i idrottens antidopingarbete.

– Idrotten ska ske på lika villkor, därför är fusk och dopning fullständigt oacceptabelt. Sverige bidrar till det internationella dopingarbetet för att ingen idrottare ska behöva riskera sin hälsa för att kämpa om medaljer, säger idrottsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Hon ska vid sitt besök under vinter-OS även träffa Wadas ledning och diskutera hur Sverige kan bidra till att förstärka antidopingarbetet inom idrotten mer.

Inför OS i Sydkorea (8 – 25 februari) har debatten om dopingfusket gått het – bland annat efter SVT:s Uppdrag Granskning om hur Ryssland på högsta politiska nivå var informerad om att ryska idrottare var dopade under OS I Sotji 2014.

Ryssland är avstängt som nation under spelen i Sydkorea, men flera ryska idrottare har inbjudits att tävla under neutral flagg. I torsdags friades 28 ryska idrottare av idrottens skiljedomstol CAS från tidigare stängts av på livstid och fråntagits medaljer efter dopinganklagelser av IOK.

Annonser