Riksdagsbeslut: justitieministern får stanna

Morgan Johansson (S) får vara kvar som justitie- och inrikesminister med en rösts marginal. Det står klart efter att riksdagens misstroendeomröstning och en regeringskris kan undvikas. 174 röstade ja för att fälla honom, 97 röstade nej, och 70 avstod, 8 var frånvarande.


De borgerliga (SD, M, KD och L) fick därmed inte ihop de minst 175 röster som krävts för att fälla Morgan Johansson. Avgörande blev istället politiska vilden Amineh Kakabavehs besked i sista minuten att hon skulle lägga ner sin röst.

RESULTATET Foto: Riksdagen

Det var Sverigedemokraternas Henrik Vinge som väckte misstroendeförklaring förra veckan, främst för att kriminalitet och skjutningar tillåtits bli vardag.
– Sverige har på ungefär 50 år gått från landet lagom till att bli ett skräckexempel i Europa, sa han före omröstningen och att även ”mördare och våldtäktsmän släpps in i landet, och får större skadestånd än offren”.

– Varje dag Morgan Johansson sitter kvar är en förlorad är en förlorad kamp mot kriminaliteten. Det är vår plikt att agera, sa han före omröstningen i riksdagen.

De borgerliga partierna framhöll att Johansson inte tagit ansvar för och tillräcklig motverkat ökad kriminalitet, otrygghet, gängvåldet och de nära 2000 skjutningar senare år, 168 skjutningar hittills i år och 31 gängrelaterade mord, påskkravaller och att polisen inte ges resurser att hänga med.

Dessutom anser de att han farit med osanning om statistik och olika uppgifter och prickades åter i Konstitutionsutskottet förra veckan.

KD-ledaren Ebba Busch – som i TV4:s partiledardebatt IRL erbjöd statsministern mer politiskt lugn fram till valet om Johansson kickades – var efter omröstningen besviken.
– Det var viktigare att rädda kvar en justitieminister som misslyckats i kampen mot gängkriminaliteten och som blivit prickad i stället för att bli av med en politisk vilde som påverkar vår Natoansökan, sa hon enligt Aftonbladet.

Vänsterns ordförande Nooshi Dadgostar sa att hennes parti röstade gult (avstod) och därmed inte fälla justitieministern.
– Att byta ut en S-minister mot en annan kommer inte stoppa våldet. Men det behövs annan politik för det – barn ska vara i skolan, inte vara beväpnade, polisledningen måste lyssna på sina anställda, narkotika måste bort från gator och även mindre orter…

Socialdemokraterna och Morgan Johansson har framhållit att regeringen ”ska vända på varje steg för att knäcka gängen”. Och hänvisat till att straffen höjts för 70-talet brott, fler frihetsberövas och döms, fler poliser utbildas. Men att det krävs bredare insatser (skola, socialtjänst, fritid, jobb mm) – och att kommunerna måste göra mer – för att hindra nyrekrytering av fler till gängen.
Johansson har även varit tydlig med att Sverige inte ska lätta på narkotikalagar och avkriminalisera. ”Det skulle leda till en total normalisering av cannabis , ökad användning och folkhälsoskador”, sa han nyligen till Drugnews.

Statsminister Magdalena Andersson var upprörd när misstroendeförklaringen väcktes förra veckan och satte regeringen på spel då hon sa sig vara beredd att avgå om hennes justitieminister skulle fällas. Nu kunde hon efter omröstningen förenas med sin minister i en kram.

Amineh Kakabaveh (-). Skärmdump Riksdagen

Men frågan är om det blir lugnare nu fram till valet om tre månader. Att Kakabaveh (själv kurd som en gång var gerillasoldat och ihärdigt kritiserar Turkiet) fick sin överenskommelse med S från i november åter garanterad före omröstningen i tisdags i riksdagen kan fortsätta reta Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som hittills motsatt sig Sveriges Nato-ansökan.

KRONVITTNEN/ Riksdagen har även röstat för att införa ett system med kronvittnen för att få fler att våga vittnet, särskilt i gängmiljöer. Förslaget har tidigare fått kritik för att leda till rättsosäkerhet och att brottslingar kan ljuga för att få lägre straff.

Annonser