”Putin visste allt om OS-dopingen”

MOSKVA Alla i ryska friidrottslandslaget var dopade under OS i Peking 2008. Och president Putin visste om att de ryska idrottarna var dopade under vinter-OS i Sotji 2014. Det hävdar en rysk visselblåsare med god insikt till Uppdrag Granskning.

Det är ingen mindre än tidigare högsta chefen för ryska antidopingbyrån Grigorij Rodtjenkov som berättar för SVT UG om ryska dopingskandalen.

Grigorij Rodtjenkov via Wikipedia

– Före Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade, säger Rodtjenkov.
Sedan blev kontrollerna hårdare och inför OS i London 2012 ändrade ryssarna strategi för att dölja dopinganvändningen.

Rodtjenkov, som då var laboratoriechef för ryska antidopingprogrammet, påstår att ryska president Vladimir Putin var informerad via idrottsministern Vitalij Mutko om dopinganvändningen under OS i Sotji och även kände till hur fusket gick till. Bland annat manipulera urinprov.

Jag vet att Putin har fått alla detaljer från Mutko, idrottsministern. Mutko berättade för mig att Putin minns mitt namn väldigt väl, säger Rodtjenkov i en intervju med UG, som sänds på onsdags kväll i SVT.
Rodtjenkov har lämnat Ryssland och lever nu gömd skyddad av FBI någonstans i USA.

Ryske presidenten har tillbakavisat anklagelserna om att han var informerad om dopingstrategin. ”Det är bara löjligt”, enligt Putin som undrar vilka läkemedel visselblåsaren getts för att påstå sådant.

Tidigare har Wada stängt av dopinglaboriatoriet i Moskva en tid. Och Ryssland tillåts inte medverka som nation under OS i Sydkorea som inleds i februari, på grund av doping-anklagelserna.

Uppdrag Granskning om dopingfusket i OS, första delen sänds 31/1 klockan 20 i SV1, och på SVTPlay.

 

Annonser