Kraftigt ökade beslag av doping

Tullens beslag av dopingtabletter har åttafaldigats jämfört med ifjol. Efterfrågan ökar, steroider är största injektionsmissbruket numer, enligt dopingexpert.


Ifjol tog tullen 117 000 dopingtabletter och hittills i år 821 000 stycken. Det är mängderna som ökat, medan antalet beslag ligger på ungefär samma nivå.
– Vi ser en markant ökning av just dopingtabletter, men även överlag ser vi en ökning jämfört med tidigare år vi jämför med, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, till P3 Nyheter.

Tidigare beslag av dopingmedel
Beslag i dopinghärva

Stanozolol, Anastrozol och Metandyenon är några anabola steroider som tullen hittat. Ryssland, Thailand och Kina är några länder som tullen ser som högriskländer.

Men råvaror importeras även av personer i Sverige som paketerar om dem i ampuller och säljer vidare. Dessutom har några stora steroidfabriker hittats senare år där stora mängder tillverkats.

Tommy Moberg, prisad
Tommy Moberg

– Missbruk av doping är nog det största missbruket efter alkohol idag. Unga killar vill bygga kroppar för att se snyggare ut och tar stora hälsorisker då. Det är tufft att vara tonåring idag, säger dopingexperten och föreläsaren Tommy Moberg i Göteborg till Drugnews.

Däremot tror han att dopinganvändande inom idrotten har minskat. Kontrollerna är fler och risken att åka fast har blivit större.

Tommy Moberg är aktiv i nätverk om doping, skrivit böcker (Ex ”I huvudet på en steroidanvändare”, om behandling), forskat och föreläser numer för unga och personal på skolor och gym. Ifjol fick han CAN:s pris ”Årets förebyggare”.

De flesta dopinganvändare han mött i behandling är killar mellan 16 till 35 år, som debuterat tidigt. Dopinganvändning riskerar ge hjärt- kärlpåverkan, skador på lever och njurar, men även psykiska problem. Aggression och självmordsförsök förekommer och det förekommer att kriminella använder steroider inför brott för att försöka döva känslor och öka fokus.

Enligt tidigare beräkningar skattades antalet dopinganvändare till minst 10 000 i Sverige, men Tommy Moberg menar att det idag snarare handlar om mellan 50 000 – 100 000 personer. Och polisens och tullens beslag har ökat under flera år.

– Steroider är nog det största injektionsmissbruket idag. Och det sprider smitta som hiv och hepatit och preparaten leder till både somatiska och psykiska problem.

D350-Gym2Samtidigt är det brist på behandlingsplatser. Egentligen finns det idag bara i Göteborg (Sahlgrenska), Örebro och Huddinge.
– Kunskap finns, att använda doping är förbjudet sedan 1999, vi varnar för riskerna. Men samtidigt överges många ungdomar som behöver behandling och stöd. Det är ett svek, säger Tommy Moberg.

Flera gym har gått samman och genomför kontroller för att garantera ”Ren träning”.

Annonser