Minister avgår efter rattfylla

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic lämnar regeringen sedan hon åkt fast för att ha kört bil med påverkad av alkohol. Det meddelade hon vid en presskonferens på Rosenbad på lördagsförmiddagen.

Aida Hadzialic fastnade i en poliskontroll på väg hem från en konsert i i Köpenhamn i torsdags och det visade sig att hon hade alkohol i blodet, 0,2-promille, och därmed precis över gränsen för att få köra bil.

– Jag tar ansvar för mina handlingar, säger Aida Hadzialic på presskonferensen.

Aida Hadzialic hävdar att hon druckit två glas vin tidigt under kvällen och att hon trodde att hon förbränt alkoholen.

Hon kommer formellt att lämna in sin avskedsansökan på måndag.  Hennes arbetsuppgifter övertas temporärt av ministern för högre utbildning och forskning, Heléne Hellmark Knutsson.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser