Tullen stoppar fler onyktra yrkesförare

Tullverket ertappar allt fler förare som kör påverkade av narkotika och alkohol. Över 33 procent fler förare har stoppats till och med oktober vid gränsövergångar, jämfört med ifjol. En tredjedel av dem är yrkeschaufförer.


– Vissa av de här jobbar under nästan slavliknande förhållanden och tvingas ta körningar som nästan är omöjliga att genomföra om man inte har något centralstimulerande i kroppen, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, till SVT.

Sedan några år kan tullen göra nykterhetskontroller i Sverige. Under pandemin minskade gränstrafiken och så även antalet påverkade förare som stoppades i tullens kontroller.

Rekordåret 2019 upptäcktes 461 påverkade förare, året därpå bara 227, men när resandet ökade ifjol igen så stoppades 426 påverkade förare. Och i år är det på väg till nytt trist rekord, med två månader kvar av året så hade 569 onyktra förare stoppats av tullen – varav 149 påverkade av narkotika och 420 av alkohol.
De flesta tas i södra landets gränspassager, den procentuellt största ökningen står västra Sverige för.

En trend är att fler förare är påverkade av narkotika, något Oscar Lindvall på tullen tror hänger ihop med en växande drogliberal attityd.
En annan trend är alltså att hela var tredje som stoppas av tullen är yrkeschaufförer som är påverkade av narkotika, ofta centralstimulantia som amfetamin för att orka med de långa arbetspassen.

Oscar Lindvall biträdande kontrollchef. Foto: Tullverket

– Förutom att det snedvrider konkurrensen så är det fullkomligt livsfarligt när tunga lastbilstrailers framförs på våra landsvägar av drogpåverkade förare, säger Oscar Lindvall i ett pressmeddelande från Tullverket.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser