Varning för rattfulla i påsktrafiken

Påsken är en av de mest trafiktäta helgerna, många reser till nära och kära. Men bara 74 procent av tillfrågade svenskar svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin, visar IQ:s undersökning.

Karin Hagman. Foto: IQ

– Under påskhelgen är många av oss ute på vägarna, på väg till släkt och vänner. Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Närmare var tredje som omkommer i trafiken är alkohol eller narkotikapåverkad. Därför behöver vi nolltolerans mot alkohol i trafiken, säger Karin Hagman, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, i en kommentar.

IQ har årligen ställt frågan i sitt Alkoholindex ända sedan 2010. Då svarade 88 procent att det var helt fel att köra med ett glas alkohol i kroppen, ifjol hade det sjunkit till 74 procent.
Andelen som tycker det är helt rätt/mer rätt än fel att köra efter druckit ett glas vin eller öl har dock inte förändrats över tid, utan ligger kvar på 4 procent.

En viss attitydförändring har alltså skett då ifjol en av fyra i landet tycker det är okey att köra bil efter druckit ett glas alkohol. Värst är det i Stockholms län där bara 66 procent anser att det är helt fel att dricka, vilket kan tyda på att alkohol är lite mer normaliserat i huvudstadsområdet.

Enligt Trafikverkets statistik omkom 57 personer i alkohol- och narkotikarelaterade trafikolyckor år 2020, det är 28 procent av alla trafikdöda det året. Enligt IQ görs dagligen minst 15 000 resor i Sverige med rattfulla förare.

Samtidigt har polisens nykterhetskontroller minskat kraftigt senare år. Ifjol föreslog en statlig utredning att särskilda ”trafiksäkerhetskontrollanter” ska införas för att avlasta polisen. Men någon proposition har ännu inte kommit från regeringen.

– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är oacceptabelt och de utgör inte bara en fara för sig själva. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Det är viktigt att regeringen går vidare med förslagen om trafiksäkerhetskontrollanter, säger Karin Hagman på IQ.

• Fotnot: Undersökningen Alkoholindex görs av Novus på uppdrag av IQ. Resultatet 2021 baseras på 4 020 intervjuer, med 1989 män och 2031 kvinnor i Sverige.

Graf från IQ baserat på svar i olika län.

 

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser