Polisbefäl döms för grovt rattfylleri

Ett polisbefäl i Sörmland döms av Västmanlands tingsrätt till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Mannen hade åtalats för att i augusti ifjol, som då ej var i tjänst, ha kört berusad på vägar mellan Eskilstuna och Arboga. Han var flera gånger nära att krocka med andra fordon. Enligt ett vittnes ska mannen kört cirka 140-150 kilometer i timmen.

I rättegången berättade ett vittne att hon gått fram till bilföraren efter att han kört av vägen, men inte kunde prata med honom. Istället fortsatte han på fel sida vägen i hög fart, kom över på rätt sida och stoppades senare av polis.

Tingsrätten finner händelsen allvarlig och kunde fått svårare följd om inte vittnen hade ingripit och varnat andra bilister. Straffvärdet bedömer rätten till fyra månaders fängelse, men hänsyn tas vad kriminalvården sagt och att polisbefälet direkt efteråt sökte alkoholbehandling och drar av en månad, rapporterar P4 Sörmland och SVT Sörmland.

Det är oklart om mannen får behålla jobbet, han lider av ett beroende och hans rehabilitering blir avgörande för beslutet, enligt polisens ansvarsnämnd.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser