Se upp för rattfulla i påsktrafiken

Påsken är en trafikintensiv helg som kräver skärpta förare. Men se upp, bara drygt sju av tio svenskarna (72 procent) tycker att det är helt fel att köra bil efter druckit ett glas öl eller vin, visar IQ:s senaste enkät.


Frågan om det är ”helt fel” eller rätt att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller öl har funnits med i IQ:s Alkoholindex sedan 2010. Då var det 88 procent som ansåg det helt fel att köra efter druckit ett glas alkohol, sedan dess har det sjunkit betydligt.

Ifjol var det på nationell nivå bara 72 procent av de drygt 4 000 deltagarna från 16 år och äldre, som svarade så när frågan ställdes av Novus, som gör intervjuerna på uppdrag av Systembolagets dotterföretag IQ. Andelen som tycker det är rätt att köra efter ett glas har sakta ökat från 3 procent å 2010 till fem procent ifjol.

Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling

– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Med Trafikverkets nollvision, där ingen ska dö eller skadas i trafiken, är det mest rimliga att alkohol inte alls kombineras med att vara ute i trafiken. Att det då inte ens är tre av fyra svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, i en kommentar.

Skillnaderna är stora mellan länen på frågan. Sämst och minst försiktiga med alkohol är stockholmarna, enligt IQ:s enkät. Bara 65 procent anser där att det är helt fel att köra efter druckit ett glas, mest restriktiva är invånare i Östergötland, Norrbotten (84 procent), tätt följda av västerbottningar (82 proc.).

År 2021 omkom 47 personer i drogrelaterade trafikolyckor i Sverige. Enligt Trafikverket görs det minst 15 000 resor varje dag med påverkade bilförare, som har minst 0,2 promille alkohol eller narkotika i blodet.

– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är allvarligt och utgör en risk för andra trafikanter. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Så dricker du alkohol i påsk, låt bilen stå, understryker Mojtaba Ghodsi.

Resultatet från undersökningen länsvis bland de 4 015 som ifjol svarade på frågan vad de anser om ”att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl?”

IQ-enkät 2022. Övriga län hade färre än ett hundra svarande, vilket är gränsen för att statistiskt kunna bryta ner resultaten per län.

 

 

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser