40 000 i böter för fd minister

Tidigare gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic får nu ett strafföreläggande från åklagaren efter att ha åkt rattonykterhet över Öresundsbron och stoppats i en poliskontroll. Böterna blir på hela 40 000 kronor.

Det var 11 augusti klockan 23:51 som Aida Hadzialic (S) stoppades av svensk polis som gjorde en utandningskontroll på henne vid brofästet Lernacken i Malmö. Enligt gärningsbeskrivningen hade hon ”efter att ha förtärt alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hennes utandningsluft under eller efter färden uppgått till 0,10 milligram per liter”. Det motsvarar 0,2 promille i blodet, som är gräns för rattfylleri.

29-åriga Hadzialic kallade skyndsamt till presskonferens någon dag senare och meddelade att hon skulle avgå från ministerjobbet. Och berättade att hon varit på konsert i Köpehamn och druckit två glas vin tidigt på kvällen.
Efter konserten valde jag att ta bilen hem till Malmö, naturligtvis i tron att jag inte var påverkad. Där och då begick jag mitt livs största misstag, sa hon till medierna.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid särskilda åklagarmyndigheten har nu utfärdat ett strafföreläggande för rattfylleri, straffet bestäms till 40 dagsböter à 1 000 kronor, samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Hennes avskedsansökan har beviljats av statsminister Löfven, men den populära Hadzialic väntas ganska snart kunna återvända till toppolitiken efter sitt snabba agerande.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser