Göran Persson: sett många gå under av alkohol

Förre statsministern Göran Persson berättar om sin relation till alkohol i nya avsnittet av ”Fyllepodden”. Han har sett många människor gått under i missbruk. ”Om jag fick leva om mitt liv, så skulle jag helt avstå alkohol, som en solidaritetsyttring”, säger han.

Det är förre ledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson, 67 år – numer konsult, föreläsare och bonde – som intervjuas i Fyllepodden av Anitha Schulman och Sanna Lundell som länge legat på för att få honom som gäst.

Han svarar rättframt om sin syn och egna alkoholvanor och att det är lite kluvet. Han tillhörde ju en generation som växte upp med mellanölet. Och som blev ett uttryck för frihet på något sätt för många.

Många av hans vänner drack väldigt mycket öl. Och han drack även själv en hel del alkohol i ungdomen, berättar han.

– Jag förstod nog inte hur farligt det var och det har jag i efterhand funderat mycket på. Sedan har jag ju under hela min karriär sett väldigt många människor gå under i alkoholmissbruk, säger berättar han i ”Fyllepodden”.

Göran Persson berättar om flera personer han mött i livet, både som ung och i politiken, som han sett ”gå under av alkohol”. Representation med alkohol var tidigare vidlyftig – ”det var väldigt hårt drickande”. Och i fackföreningsrörelsen dracks ofta sprit vid luncher mellan mötena, som förre näringsministern Björn Rosengren skriver om i sina memoarer. Men det dracks även mycket alkohol i politiska sammanhang.

Göran Persson tror inte att den myckna alkoholen påverkat viktiga beslut och den politiska kartan, ”men väldigt många människor skulle ha levt ett mycket bättre liv” om den inte funnits med.

Om Persson fått leva om sitt liv, så skulle han avstå helt från alkohol, som en slags solidaritetshandling.
– Inte för att jag själv har haft några bekymmer. Tvärtom har det varit ganska trevligt många gånger, men alldeles för många runt omkring mig har gått under och jag har inte förstått vad som har hänt förrän för sent. Det smärtar, det gör det, berättar han i Intervjun.

Han hyllar en restriktiv alkoholpolitik – med ålderskontroll, höga priser genom hög alkoholskatt och monopol. Och han ogillar förslag om exempelvis gårdsförsäljning.

– Hela idén med alkoholpolitiken har varit att det ska var dyrt. Om människor då köper det på ett lagligt sätt så blir ekonomin ett styrinstrument. Och det har fungerat. Det är dyrt med sprit och det ska vara dyrt med sprit, säger han

Han gillar samtidigt Systembutikernas breda vinutbud i hela landet, som han ser som ytterligare ett argument för monopolet, vid sidan av folkhälsoskälet. Han gillar vin och kunna korka upp en flaska, har aldrig köpt ett lådvin.

Hustrun Anitra Steen, tidigare VD för Systembolaget, har nog påverkat hans relation till alkohol.
– Vi använder alkohol, vi tycker att det är trevligt när man är på det humöret. Men det är klart att vi är väldigt försiktiga och medvetna om vad det är för vara vi använder. Där kanske Anitra har spelat en roll för mig, för hon är ganska läst påläst kring alkohol, säger förre S-ledaren.

Göran Persson berättar i avsnittet även om när han var full första gången i tonåren i samband med en idrottsfest i källaren på Hotell Vingåker och drack rejält av spriten som bjöds.

– Jag drack också något som vi då använde oss mycket av. Det hette ”lura”, en blandning av jäst, socker och vatten som hade legat och jäst och blivit alkoholhaltigt. Det var vidrigt. Jag var kanske 14-15 år och kommer ihåg att jag inte kom ihåg någonting. Det var hemskt. Då lovade jag mig själv dagen efter att aldrig mer. Men det blev mer, men det blev aldrig på samma våldsamma sätt igen, berättar han.

Däremot påstår han sig inte komma ihåg när han var full senast – men att det var länge sedan. Stigande ålder och hans roll som offentlig person har gjort ”att jag varit försiktig med alkohol, även i trängre kretsar”.

Veckans avsnitt med Göran Persson (36 minuter) finns tillgängligt från torsdag. Fyllepodden drivs i samarbete med Systembolagets fristående dotterbolag IQ-initiativet som verkar för en smartare syn på alkohol.

Annonser