Böter efter festerna på Downing Street

LONDON Brittisk polis ska i en första omgång utfärda 20 böter efter utrett de kritiserade fester som hölls på premiärminister Boris Johnsons residens på 10 Downing Street mitt under lock-down i pandemin. Alkoholkulturen i landets maktelit utpekas som problematisk.


Vilka de 20 första personer som kommer att straffas i fallet – som kommit kallas Partygate – framgår dock inte än. Ett hundratal har tillfrågats i polisutredningen om tolv fester under 2020 och 2021 som anordnades samtidigt som befolkningen uppmanades följa strikta restriktioner under covid-19. Och fler böter är att vänta.

Det handlar om toppolitiker och tjänstemän och premiärministern själv, fast han nekat om att ha brutit mot reglerna. Det har framkommit att fester anordnades i residenset och Whitehall där exempelvis besökare uppmanats ta med alkohol till fester, en vinkyl installerats och tjänsteman skickats iväg för att hämta alkohol i en resväska från en butik.

Ytterligare uppgifter ska granskas, polisen har fått över 300 fotografier och 500 sidor med information om fallet att granska.

Tidigare i år skrev Sue Gray, en separat utredare, i sin rapport (via The Guardian) om ”den överdrivna konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en arbetsplats”. Och att åtgärder måste vidtas för att regeringens departement får ”en tydlig och robust [alkohol-] policy”.

Vinfest i Downing Streets trädgård maj 2020. Boris Johnson vid bordet närmast.

 

Boris Johnson har senare sagt att ”han är ledsen för de saker vi helt enkelt inte fick rätt”.
Men han vägrade svara på fler frågor från parlamentariker och hoppades saken skulle lugna ner sig. Särskilt efter Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Men avgångskraven mot Jonson har fortsatt från såväl Labour som Liberaldemokraterna, och även några av hans egna Tory-politiker.
– Kulturen är satt från toppen. ”The buck” stannar hos premiärministern, som tillbringade månader med att ljuga för den brittiska allmänheten, vilket är anledningen till att han måste gå, säger Labours vice ledare Angela Rayner, enligt Guardian.

På onsdag ska Johnson utfrågas i underhuset och väntas få en stormflod av frågor om sin roll i Partygate. Och fallet väntas bli en en svår fråga för regeringen inför rikstäckande lokala valen i maj.

Annonser