Fyllepodden tillbaka med Musse vid micken

Med samtal om vardagliga och komplexa frågor kring alkohol inleder IQ en ny säsong med podcasten ”Fyllepodden”. Musse Hasselvall är ny programledare och förre elitfotbollsspelaren Martin Mutumba berättar i första avsnittet om konflikten idrott och alkohol.

Efter ett par års uppehåll så tar Fyllepodden nya tag och är tillbaka med sex avsnitt, på onsdagar fram till december. Med teman om exempelvis idrott, kontrollbehov och omdöme. Nytt är även att experter bjuds in för att reda ut fakta om det som diskuteras.

Musse Hasselvall, 48 år, är författare och kampsportprofil med många medaljer i jujutsu:
– Jag har alltid haft en komplicerad relation till alkohol. Många gånger har den varit förknippad med sorg. Men relationen har också skiftat över tid. Ibland har vi varit kompisar. Om du funderar över ditt förhållningssätt till alkohol så kan Fyllepodden ge dig perspektiv, säger han i en kommentar.

Martin Mutumba medverkar i nya avsnittet av Fyllepodden. Foto: IQ

I första avsnittet samtalar han med tidigare elitfotbollsspelaren Martin Mutumba om hur alkoholen ofta finns med i lagen. Vid inspark (”inkilning”) av nya spelare, fira segrar och som stresshanterare.
”Fick idéer att dricka därifrån. Shit mina idoler dricker, det är klart att jag också ska dricka”, berättar han i avsnittet om när han som 15-åringen kom med i AIK.

Men fotboll och alkohol verkar höra ihop på ett konstigt sätt. ”För man blir inte en jättebra spelare genom att dricka alkohol, och fansen blir inte mindre aggressiva när de dricker precis…”

Idag är Mutumba 35 år och har en karriär bakom sig i Allsvenskan, Superettan, finska ligan och ungdomslandskamper. Där öl och pizza nästan sågs som näringsriktigt att inta, (”mycket kolhydrater, allt vi behövde nästan”). Han berättar att efter förlustmatcher eller då han inte lyckats så väl blev alkohol en stresshanterare. Drack ett par whisky för att kunna släppa matchen, tänka på något annat, och ”bli glad” innan han åkte hem till familjen.

Idag skulle han som tränare aldrig tillåta alkohol och bakfulla spelare. Tycker idoler ska vara nyktra förebilder.
”Att hålla på med elitidrott är få förunnat. Då ska du respektera ditt tempel, din kropp. Du kan inte hålla på att lägga in skitgrejer och sen tro att du ska lyckas.”
Och på så sätt även bli bättre förebilder för de yngre också.

I kommande poddar samtalar Musse Hasselvall med skådespelerskan Dilan Gwyn, fiskeprofilen och programledaren Claes ”Svartzonker” Claesson, Clara Henry, medieprofil, författare och programledare, komikern och radioprataren Fritte Fritzson, och medieprofilen Edvin Törnblom.

Fotnot: IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och verkar för ett smartare förhållningsätt till alkohol. Fyllepoddens första säsong startade 2014 – tidigare programledare har bl a varit Bianca Meyer, Sanna Lundell och Anitha Schulman.

PODDTIPS

PODDTIPS – så gör du: skaffa bra utrustning, mikrofoner och inspelningsstudio (låna eller använd tyg som ekoavskärmare). Använd gärna manus, tänk på innehållet, ha trevlig ton, våga redigera bort det som inte tillför programmet, och våga misslyckas.

NÅGRA poddar inom ANDT och sociala frågor:
• Alkohol & Narkotikas podd (B)ruset
• IOGT-NTO:s medlemstidnings Accentpodden.
Narkopodden med Jessica Vikberg, RNS, och gäster (23 avsnitt)
Revanschpodden av Kris tidning vägen Ut.
• Psykiatrikern David Eberhards podd Hälsa för ohälsosamma
• IQ:s Fyllepodden (över 84 avsnitt, intervjuer med kändisar).
KSAN-podden (avsnitt ur kvinnoperspekiv).

Annonser