Drogsajten Silk Roads grundare fälld

NEW YORK Droghandelssajten Silk Roads grundare fälldes i onsdags av en jury i New York. Fängelsestraffets längd meddelas senare. Mannen fälls för bland annat narkotikabrott, penningtvätt och databrott.

Ross Ulbricht drev webbsidan Silk Road – där allt från vapen till olika narkotikapreparat och porr kunde beställas mellan anonyma kunder och säljare – från 2011 till 2013. Han greps då på ett bibliotek i San Francisco med datorn uppkopplad.

C043-SilkRoad3Enligt amerikanska myndigheter finns bevis för att den illegala marknadsplatsen omsatt över 213 miljoner dollar och att Ulbricht tagit miljontals dollar i provision för förmedlingen, rapporterar New York Times.

30-åringen kallade sig ”Dread Pirate Roberts” på nätet. Försvaret hävdade under rättegången att Silk Road startades som ett ekonomiskt experiment, men att Ulbricht överlämnade den vidare till andra senare. Men lurades tillbaka för att bli syndabock när åklagare kopplades in.

Åklagarna presenterade dock mängder med bevis på motsatsen. Sajten var hans baby och han stannade entusiastiskt där i nära tre år, sade de i domstolen.
– Men den förmodade anonymitet på DarkNet är inte en skyddande sköld mot att gripas och åtalas, sade Preet Bharara, chefsåklagare i södra New York.Nätplatser för droghandel har stängts av polis

I onsdags meddelade juryn i domstolen på Manhattan att Ross Ulbricht fälls på sju punkter i åtalet– bland annat för narkotikahandel, penningtvätt och dataintrång. Straffets längd ska meddelas senare, men han riskerar mycket långt fängelsestraff.
Hans försvarsadvokat Joshua Dratel uppger att domen kommer att överklagas.

Marknadsplatsen Silk Road stängdes efter polisen slog till i oktober 2013, men nya sajter öppnade snart där illegal näthandel med bl a droger fortsatte. De använder anonyma Tor-nätverket och betalning görs med digitala valutan bitcoins. FBI, Europol och svensk polis har gjort flera razzior mot nya nätsidor som fortsatt droghandeln på ”Darknet”.

 

Annonser