Nätvaluta i svenska knarkaffärer

Internetvalutan bitcoins har blivit vanligare även i svenska narkotikaaffärer som betalningsmedel. I minst sex fall har den varit viktigt del i affärerna, rapporterar DN.

Den digitala valutan har blivit vanlig runt världen – ett smidigt alternativ till traditionella betalningssätt, men kan även användas av vid olaglig handel på skumma nätsidor. Exempelvis med vapen och droger.

I höstas stängdes illegala webbplatser som Silk Road och Sheep Marketsplace av amerikanska polisen FBI där affärer för miljonbelopp gjorts mellan anonyma personer hade skett. Men handeln återupptogs snart på nya sidor på ”darknet”.

Även i Sverige har bitcoins börjat användas alltmer bland kriminella. Dagens Nyheters granskning visar att i åtminstone sex narkotikafall har nätvalutan varit en bärande del.

I december dömdes flera personer i ett narkotikamål vid Haparanda tingsrätt (1). I huvudmannens dator hittades motsvarande en halv miljon kronor i bitcoins i tre digitala plånböcker.

Enligt Rikskrims it-brottsavdelning har flera fall upptäckts senare tid där nätvalutan använts.
– Jag tror att det här kommer bli vanligare. Det är mycket säkrare att göra upp på det här sättet än att gå igenom tullen med en väska är nog på utdöende, säger kammaråklagare Lindha Strömberg i Norrbotten till DN.

Men det som handlas ska ändå skickas till mottagaren och ofta används vanlig post och kurirfirmor som transporterar paket runt världen. Cyberbrott och näthandel med droger har ökat snabbt på s.k. Darknet, enligt en rapport från Europarådet.

• (1) I Haparandamålet där tre kilo amfetamin och drygt 200 ecstasy bytte ägare, via ett slags blocket för droger, dömdes fyra av fem åtalade till fängelse i tingsrätten. Målet måste dock nu tas om sedan en nämndeman misstänks för jäv, rapporterar Norrbottens Kuriren.

Annonser