Ny stor drogbazar på nätet

En ny illegal marknadsplats för droger och vapen har seglat upp sedan Silk Road stoppades. ”Agora” uppges saluföra fler förbjudna produkter, större anonymitet och säkerhet för användarna. Men, men.

I oktober stängdes Silkroad med buller och bång och grundaren Ross William Ulbricht greps av amerikanska federala polisen, FBI. Han misstänks bl a för narkotikahandel, penningtvätt, datahacking och tjänat miljarder på att upplåta webbplats för illegal handel.

D191-Agora1
Skärmdump

Men utveckling på mörka delen av nätet, ”Darknet”, rullar vidare.
The Digital Citizens Alliance,en onlinesida som verkar för ett säkrare Internet och dessutom håller koll på diverse drogsajter på nätet, rapporterar att Agora nu blivit världsledande marknadsförare av narkotika på nätet. Och har redan passerat när Silk Road erbjöd som flest produkter (då drygt 16 000).

Agora accepterar endast omdiskuterade nätvalutan bitcoins och anonymiteten garanteras genom den krypterade mjukvaran Tor. Dessutom tillhandahåller den nya webbplatsen en särskild invitationskod till varje ny användare, rapporterar The Fix.

Precis som på övriga internet, är användare av de Dark Net snabba att flytta till det som är nytt. Man slutar helt enkelt använda det som verkar gamla och stela, säger Digital Citizens Alliance kommunikationschef Adam Benson i en kommentar till Fix.

Till skillnaden mot andra illegala droghandelsplatser så tillåter Agora även användarna att sälja och köpa olika sorters vapen, bland annat automatvapen. Sajtens administratörer håller dessutom en mycket låg profil och svarar bara på frågor som handlar om administration, som tider då sidan ligger nere, varna för bedragare, cyberattacker och liknande.

Att användarna endast kan koppla in sig till Agora genom den personliga invitationskoden tycks varit ett lockande koncept.
– Det kan bygga viss lojalitet och ge användarna en känsla att de har blivit utvalda och att andra har rensats bort, säger Adam Benson.

D125-Bitcoins1Återstår att se om Agora lyckas hålla en ”hög säkerhet” för användarna, en slags kritisk massa av knarklangare och andra kriminella aktörer verkar redan ha uppnåtts. Om kunderna ökar, dras andra kriminella dit och säkerheten blir sämre. Dessutom måste fortfarande beställningar skickas fysiskt runt världen, pengar (bitcoins) tvättas och myndigheterna har börjat få upp ögonen för denna illegala handel.

Annonser