Fyra fast i polisens drogfälla

Fyra personer har gripits i en insats i västra Stockholm mot drogförsäljning via sociala medier. Polisen har bland annat själv köpt narkotika för att locka fram langarna.

Det är Stockholmspolisen och åklagarkammaren i Västerort som i en insats – som fortfarande pågår – riktat som mot för drogförsäljare på sociala medier.

Polisen har även köpt narkotika i flera fall för att kunna få fast försäljare. Fyra misstänkta drogförsäljare har hittills kunnat gripas, varav en har häktats. Beslag av cannabis, kokain, ecstasy och narkotikaklassade läkemedel har gjorts. Även koppling till annan grov kriminalitet har upptäckts bland de gripna.

En av de nätsidor där polisen spanade, och där narkotika öppet erbjöds, hade tusentals medlemmar.
– Det är idag lätt att köpa narkotika över nätet och få det hemkört. Detta utan att du som tidigare behövde ha kännedom om någon som säljer. Tillgängligheten har ökat och det är allvarligt, säger Stefan Edin, ansvarig för polisinsatsen i Stockholm, på polisens hemsida.

Att polisen beställer droger vid flera tillfällen för att säkra bevis är kontroversiellt. Sådana ”proaktiva åtgärder” får bara användas för att avslöja grova brott och är reglerat och kräver åklagarbeslut. Polisen får aldrig ”provocera någon att begå ett brott som denne aldrig annars skulle ha begått.”

Det finns påtagliga risker för de som handlar droger på nätet, varnar polisen. I en annan parallell utredning om försäljning av illegal sprit via Instagram har unga köpare rånats när de mötte personen bakom kontot. En kvinna utsattes även för våldtäkt av flera gärningsmän.

Annonser