Global aktion mot illegala drogsajter

HAAG Vid ett internationellt tillslag i torsdags mot anonyma nätsidor som förmedlar illegala varor, så stängdes många hemsidor, inklusive ökända marknadsplatsen Silk Road 2.0. En sajt hade 900 svenska drogannonser, inklusive Spice. Totalt 17 personer greps.

I den gemensamma operationen Onymous deltog 16 europeiska länder samt USA. Den koordinerades av Europol, FBI, Eurojust och flera andra myndigheter.

– Ett omfattande välplanerat tillslag i torsdags eftermiddag och kväll där svensk polis deltog. Över 410 marknadsplatser* för narkotika, vapen och även hit-men kunnat beställas har nu stängts, säger Sören Clerton, tillförordnad chef för Rikskriminalpolisen och operativt ansvarig för svenska delen av aktionen, till Drugnews.

Budskap på över 400 nätsidor för illegala aktiviteter efter att ha stängts.
Budskapet på över 400 nätsidor för illegala aktiviteter som stängdes igår.

Handeln har skett via den del av internet som kallas DarkNet via servrar i Tor-nätverket som döljer ip-adresser. Betalning mellan säljare och köpare har ofta gjorts med digitala nätvalutan bitcoins.

Men ”This hidden site have been seized”, står det på flera av dem idag.
En av de mer kända sajterna som stängts är ”Silk Road 2.0”, och en misstänkte har gripits i USA som tros har administrerat den. En annan sajt, ”Flugsvamp”, var riktad till svenska marknaden låg på en server i ett annat västeuropeiskt land. Två personer har gripits som kan kopplas till den, enligt ännu obekräftade uppgifter.

På ”Flugsvamp” såldes heroin, amfetamin, kokain, crystal meth och narkotikaklassade tabletter. Men även drogen Spice, som nu är uppmärksammad i Sverige efter flera överdoser och även dödsfall.

– Tillslaget har ett viktigt signalvärde för de som tror att polisen inte kan se vad som händer i Tor-nätverket. Men vi kan slå till mot dessa marknadsplatser för illegala varor som man försökt dölja, de har säkerhetsbrister. Nu kommer vi försöka hitta säljarna och köparna i nästa steg, säger Sören Clerton.

Han tror tillslaget får effekt på tillgången av droger en tid.
– Det märker man på trafiken som avtar när sajter som förmedlar narkotika stängs. Även vad gäller spice. Men efter en tid öppnas nya och försäljningen ökar igen, säger han.

Men på sikt tror han det blir svårare att sälja narkotika relativt skyddat som hittills. Rikskriminalpolisen har en it-avdelning med dataexperter som nu planeras att förstärkas, enligt Sören Clerton.

D125-Bitcoins1Vid den gemensamma operationen beslagtogs bitcoins värda ungefär 7 miljoner kronor, euro motsvarande 1,7 miljoner kronor i kontanter och narkotika, guld och silver, summerar Europol.

– Vi kan nu visa att de kriminella som använder Darknet varken är osynliga eller onåbara. De kan fly men de kan inte gömma sig. Och vårt arbete fortsätter, säger Troel Oerting, chef för Europols avdelning mot cyberbrott, EC3.

• Fotnot: Följande länder deltog i operationen: Bulgarien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Rumänien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA. *Europol har senare angett att bara ett par dussin sajter med droghandel har stängts som resultat av aktionen.

Annonser