Knarklangare snabbt tillbaka på nätet

Efter den stora polisoperationen Onymous i november mot marknadsplatser på nätet för olika droger så är flera langare redan igång igen.

Majoriteten av langare som riktade sig till svenska köpare var tillbaka på nätet efter bara några dagar eller veckor, enligt en kartläggning av Dagens Nyheter.
– När man såg att inga stor säljare åkte fas kom köparna tillbaka, säger en av langarna till DN.

Det var i november som operation – med FBI, Europol och nationella polisenheter – tillkännagavs. Polisen summerade den som stor framgång som visat att ”det går att spåra och stänga anonyma marknadsplatser” för olika drogpreparat.

Först angavs att 400 sajter hade stängts, flera stora beslag gjorts och 17 personer gripits runt världen. Lite senare angavs att 27 marknadsplatser på det slutna krypterade nätet (Darknet) stängts. Inklusive de tre största på svenska drogmarknaden med över tusen annonser.

En av dem var sajten ”Flugsvamp”. Tre personer är fortfarande under utredning som misstänks sålt droger via den webbsidan. Men polisen medger nu att de langarna hade kunnat gripas ändå.

Operationen visar hur svårt det kan vara stoppa organiserad drognäthandel.
– När vi slog till visste vi inte hur stor effekt det skulle ha. Men visst, nu kan vi konstatera att det blir en stunds förvirring, Sedan hittar man nya vägar, säger Sören Clerton, som ledde den svenska polisens del av tillslaget, till DN.

Annonser