Dömda drogförsäljare får miljoner av staten

Tre fängelsedömda män som tjänat stora summor på narkotikaförsäljning via nätet ska få tillbaka uppåt 13 miljoner kronor av staten. Detta på grund av en åklagarmiss att omräkna brottsvinsten i kronor från nätvalutan bitcoins som senare gick upp i värde kraftigt.

– Det är på många sätt olyckligt och går stick i stäv med det mål som rättsväsendet ändå har. Nämligen att återta brottsvinster, säger kammaråklagare Tove Kullberg till SR Ekot som avslöjade fallet.

De tre männen greps 2018 för narkotikabrott och polisen lyckades säkra 36 bitcoins, som enligt åklagaren var brottsvinster från drogförsäljning via nätet. Vid åtalet i april 2019 var de värda cirka 1,3 miljoner kronor, men när kronofogden skulle driva in männens skuld till staten hade bitcoins mer än tiofaldigats i värde. Det räckte med att sälja tre bitcoins för att täcka skulden till staten.

Det leder nu till att staten måste betala tillbaka resterande 33 bitcoins – värda cirka 12-13 miljoner kronor – till männen.

– Det är olyckligt att det är på det här sättet. Den lärdomen som finns att dra av detta är att man ska behålla värdet i bitcoins. Att brottsvinsten är 36 bitcoins, oavsett vilket värde bitcoinen har vid tidpunkten, säger åklagaren Tove Kullberg till Ekot.

Hon anser även att myndigheter med interna utbildningar bör öka kunskapen om kryptovalutor för att undvika göra misstag om dessa valutor som kommer bli vanligare framöver.

De tre männen dömdes senare för grova och synnerligen grova narkotikabrott till mellan drygt fyra år och sex års fängelse. Nu väntar ett hyfsat startkapital när de släpps.

Annonser