Största illegala drogsajten stängd

OLDENBURG En tyskledd internationell polisaktion har stängt droghandelssajten DarkMarket, världens troligen största illegala marknadsplats på Darknet, enligt åklagare. Den misstänkte operatören greps vid tysk-danska gränsen i helgen.

Tyska myndigheter uppger att narkotika, falska kontanter, stulna kreditkort, sim-kort och skadlig datakod såldes via webbplatsen. Den har haft nära en halv miljon användare som handlat varor och tjänster för cirka 140 miljoner euro (1,4 miljarder kronor).

Vid stängningen i måndags hade DarkMarket fortfarande över 2 400 säljare världen över på sajten.

NU STÄNGD

Den misstänkte 34-årige som misstänks stå bakom webbplatsen är australisk medborgare och greps i helgen vid tysk-danska gränsen. Enligt åklagare från städerna Koblenz och Oldenburg i tisdags var webbplatsen ”troligen den största olagliga marknadsplatsen på Darknet” (på det dolda internet).

Vid razzian mot sajten ska även polisen beslagtagit mer än 20 servrar i Moldavien.
Polismyndigheter som FBI och DEA från USA, Europol och polis i flera länder har samarbetat minst en månad före tillslaget i helgen som samordnats av Interpol.

Tyska myndigheter upptäckte redan 2019 illegala plattformar för andra sajter på Darknet i en gammal Nato-bunker i en liten stad.

Totalt har cirka 320 000 transaktioner gjorts på DarkMarket med kryptovalutor som bitcoins och Monero. Nu hoppas utredarna att de nya beslagen ska kunna leda vidare till såväl säljare och köpare som andra operatörer bakom sajten.

Annonser