EU-rapport: nya sorter och starkare cannabis

LISSABON Cannabisprodukterna blir allt fler och allt potentare och därmed också skadligare. Samtidigt skapar de kriminella nätverk som sprider drogen nya säkerhetsrisker i Europa. Det är några av slutsatserna i en ny EU-rapport om cannabismarknaden som beräknas vara värd på över elva miljarder euro.

Rapporten är sammanställd av polisnätverket Europol och Europeiska centrumet för narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA), med titeln EU Drug Market: Cannabis – fördjupad analys[i].

Ny EU-rapport om cannabis

Den ingår i en serie EU-rapporter med djupanalyser om olika droger där Amfetamin, Kokain och Metamfetamin är publicerade. På gång under 2024 är Heroin och andra opioider, NPS (Nya psykoaktiva substanser) samt MDMA.[ii]

Den nya rapporten beskriver den illegala hanteringen av cannabis i Europa, från produktion och smuggling till distribution och användning. Här finns också detaljerade inblickar i hur de kriminella aktörerna arbetar i olika delar av marknaden.

Elva miljarder euro
Cannabis utgör den största narkotikamarknaden i Europa med ett beräknat värde på 11,4 miljarder euro. 22,6 miljoner EU-medborgare i åldrarna 15-64 år beräknas använda cannabis varje år. 84 miljoner har gjort det någon gång i livet.

Enligt den senast tillgängliga statistiken från 2021, så beslagtog tull och polis de största mängderna cannabis sedan 2011. Marijuana svarade för 256 ton och hasch 816 ton. Därtill upptäcktes och förstördes 4,3 miljoner cannabisplantor.

(Beslagtaget hasch i kg i Europa)

Den mesta marijuanan inom EU härrör från lokala odlingar i Europa. Bland annat är västra Balkan en stor källa även om den minskat under senare tid. En hel del cannabis, inklusive marijuana från Nordamerika smugglas in till Europa. När det gäller hasch kommer det mesta fortfarande från Marocko, men det finns tecken på att produktionen av hasch ökar inom EU.

Rapporten konstaterar även att en del av den cannabis som produceras för lagliga marknader, såsom för medicinskt bruk, ibland hamnar på den svarta marknaden, eller smugglas till andra länder. Exempel med sådan avledning av cannabis nämns från Nordmakedonien och Albanien.

Allt starkare cannabis

Den senaste datan om THC-innehållet i cannabisprodukter visar en signifikant ökning.

Den genomsnittliga styrkan i marijuana har ökat med 57 procent sedan 2011 och ligger nu på mellan 7 och 13 procent THC. Haschet har ökat med närapå 200 procent, sålunda 3 gånger starkare drog på tio år. Idag är innehåller hasch mellan 12 och 29 procent THC. Det innebär i sin tur ökade hälsorisker för användarna, enligt rapporten.

Det har också skett en utveckling i produktionen till nya cannabisdroger. Numera kan man framställa olika typer av THC-koncentrat med upp till 90 procent THC-halt.

En annan utveckling är att processa den naturliga cannabinoiden i plantan CBD, cannabidiol, som i sig inte ger något rus. Därigenom har man fått fram halvsyntetiska produkter som man blir påtänd av. Bland annat har delta-8-THC och HHC dykt upp på marknaden.

Osäkerhet kring legalisering
Rapporten tar också upp den senaste drogpolitiska utvecklingen kring cannabis och den omklassificering som gjordes i FN:s allmänna narkotikakonvention 2021 då cannabis togs bort från schema IV, där de farligaste drogerna finns, då cannabis är mindre skadligt än heroin och kokain.

När det gäller legaliseringsvägen i USA och Kanada skriver man kryptiskt:
 ”Även om ett antal utvärderingar som syftar till att fastställa effekterna av dessa strategier pågår eller har avslutats, så har faktorer såsom takten i de politiska förändringarna och avsaknaden av referensdata i vissa fall komplicerat utvärderingen av effekterna.”

Den mer tillåtande cannabispolitiken som är på gång eller pågår i flera EU-länder, Tjeckien, Tyskland, Luxemburg, Malta och Nederländerna och Schweiz, nämns i rapporten.

I rapporten finns inga substantiella kommentarer till den här liberaliseringen annat än att effekterna är svåra att mäta, till exempel hur den illegala marknaden påverkats.
”Mer kunskaper behövs för hur olika regleringsmodeller påverkar folkhälsan och säkerheten”, skriver man.

Förvirring kring CBD
I november 2020 klargjorde EU-domstolen att CBD för närvarande inte omfattas av någon narkotikalag. Det har medfört förvirring kring regleringen av alla nya produkter som innehåller CBD.  Sedan januari 2023 har dessutom den högsta tillåtna THC-alten för EU-stöd för odling och leverans av cannabisplantor för hampafiber och fröolja höjts från 0,2 till 0,3 procent.

”De potentiella hälsomässiga och sociala effekterna av sådana produkter är fortfarande oklara och kräver ytterligare bedömning och övervakning”, kommenterar rapporten.

Attraktiv marknad för organiserad brottslighet
Det konstateras i rapporten att kriminella nätverk som är involverade i den illegala cannabismarknaden är mycket anpassningsbara och mångsidiga. Individer och nätverk fyller olika roller i denna bransch, från producenter och smugglare till grupper som investerar i verksamheten samt outsourcade tjänsteleverantörer som anlitas för att utföra specifika uppgifter. Laglig och illegal verksamhet går här in i varandra.

Rapporten kan sammanfattas med att utvecklingen på cannabisområdet –   produktutveckling, kommersialisering, lagstiftningen och organiserad kriminalitet – går nu så snabbt att ingen vet hur det kommer att påverka folkhälsan och samhället i stort.

• Fotnoter – länk till några av EU-rapporterna.
[i] EU Drug Market: Cannabis — In-depth analysis | www.emcdda.europa.eu

[ii] EU Drug Markets: In-depth analysis | www.emcdda.europa.eu

Annonser