Smugglade ett ton cannabis via Växjö

Över ett ton cannabis smugglades från Spanien till Sverige via en lagerbyggnad utanför Växjö. Nu åtalas en man i 35-årsåldern i Växjö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott misstänkt för central del i narkotikahärvan.

Vid flera tillfällen fraktades narkotikan till en lagerbyggnad i Rottne i Växjö kommun för lagring, uppger åklagaren i ett pressmeddelande. Åtalet gäller perioden våren 2020 till och med januari 2021.

Ett samarbete mellan polisen i Kronoberg och tullkriminalen Syd har lett fram till att smuggelhärvan kunnat nystas upp. En avgörande del är att man fått material efter lyckats knäcka krypterade telefoner som kriminella kommunicerar med.

Ärendet är i volym cannabis räknat det största som polisen i Kronoberg utrett.
– Det är insmuggling av större narkotikapartier i lastbilar som sedan kommit upp till den här lagerlokalen i Rottne. Och där packats om och hanterats för vidare försäljning och vidare distribution. / Ett mycket omfattande ärende, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman, till P4 Kronoberg.

Den nu åtalade mannen från Växjö kommun misstänks haft en central del i den omfattande smugglingen. Men utredningen är omfattande, pågår fortfarande och gäller fler personer. Senare i veckan kommer en man från Värnamo kommun åtalas för del i ett av partierna gällande drygt 200 kilo cannabis, enligt polisen.

Annonser