Smugglade 316 kg cannabis i gipsplattor

När lastbilschauffören inte kunde berätta vad som fanns i lasten blev tullarna misstänksamma. I en kontroll hittades hasch och marijuana – värt 38 miljoner kronor på gatan – gömt i urgröpta gipsplattor. Nu åtalas den spanske föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var i februari i år som den spanskregistrerade lastbilen rullade av färjan i Helsingborgs hamn. Den 53-årige föraren uppgav sig inte ha något att deklarera, men kunde inte redogöra vad han hade i lasten.

Tulltjänstemän gjorde en kontroll med en stor scanner och fann sex urgröpta gipsplattor av de totalt 20 i lasten. I tre av gömmorna hittades drygt 244 kilo hasch och nära 72 kilo marijuana.

Sofia Wall, tullkrim Syd. Foto Mette Olsson/Tullverket

– Antingen har chauffören redan levererat narkotika på sin väg till Sverige eller så har han gjort den här resan tidigare och just den här gången utnyttjades bara hälften av gömmorna, säger Sofia Wall, biträdande chef på tullkriminalen i södra Sverige, i en kommentar.

Narkotikan har ett gatuvärde är cirka 38 miljoner kronor, bedömer tullen.
– Vår bedömning är att det inte är första gången den här mannen transporterar och illegalt för in narkotika i Sverige. Så det känns riktigt bra att vi nu har stoppat detta, säger Sofia Wall.

Lastbilschauffören har under häktningstiden hela tiden hävdat att han är oskyldig och inte visst vad lasten innehöll. Bevis i form av hans skoavtryck på plattorna hålls emot honom.

Mannen har nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och riskerar långt fängelsestraff. Åklagaren har även begärt att sedan ska utvisas på livstid.

Tullverkets beslag av cannabis var ifjol nära 2,3 ton, men har hittills i år ökat mycket.

Tullen har i Helsingborgs hamn även hittat rekordstora mängder kokain senaste året, det mesta i containrar i fartygstrafik från Sydamerika. Man bedömer att hamnen utnyttjas av internationella ligor som ny strategisk inkörsport för kokain till hela Europa. Bland annat då skalskyddet i hamnen varit bristfälligt och kontrollfrekvensen varit låg.

Annonser