Tänd ett ljus för jordens barn

Året närmar sig sitt slut. Ett ganska dystert sådant. Nu ser vi fram emot en rivstart mot ljusare tider, skriver Jessica Vikberg, RNS, i en julkrönika.

2022 är året då flera ord fått en ny innebörd för mig och många andra.

”Kriget” syftar inte längre nödvändigtvis på andra världskriget, utan till det lika fruktansvärda kriget i Ukraina. Vi har tvingats vakna ur törnrosasömnen och villfarelsen om att det inte kan bli krig så nära oss igen. Vi har fått inse att det fortfarande finns härskare och diktatorer helt fria från sympati och empati. Vi har även tvingats inse att vi aldrig kan vila i att det aldrig händer igen.

”Almedalsveckan” är ett annat ord som fått en annan klang sedan det förfärliga mordet under årets politikervecka. Det var valår. Det var många beslutsfattare i Visby, fullt av folk och stort säkerhetspådrag. Ändå skedde det som inte fick ske. SKR:s nationella psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren knivhöggs på öppen gata. Hon som myntat uttrycket ”När jag inte orkar, så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också” mördades av en förvirrad man som nu dömts till rättspsykiatrisk vård.

Hoppas politiker och alla andra vågar komma till Visby även i framtiden.

Äntligen finns Lex Lilla hjärtat. Ett så fint smeknamn på en ny lag borde inte förknippas med den smärta vi känner när vi tänker på Esmeralda, som avled under sina missbrukande föräldrars vanvård. 2022 stärktes glädjande nog barnets bästa i de fall när vård enligt LVU upphör. Det betyder i praktiken att trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn går före de biologiska föräldrarnas önskan att få ta hand om sitt barn igen, när de inte kan klara drogfrihet. Lex lilla hjärtat ger hopp om att det den lilla flickan utsattes för inte ska hända något barn igen. Någonsin.

FN-konventionerna. Innebörden av FN-konventionerna är något värdefullt som världens länder enats kring. Barnkonventionen, De mänskliga rättigheterna, Narkotikakonventionerna. Plötsligt eller ej, men regeringen i Tyskland, ett av Europas rikaste länder, arbetar nu för att legalisera cannabis.

Trots att man har bundit sig till att begränsa och bekämpa narkotika genom undertecknandet av FN:s narkotikakonvention Single Convention. Svenska politiker bör kraftigt markera mot länder som vill bryta mot konventioner och ta initiativ till en dialog och samordning mellan de EU-länder som motsätter sig en legalisering. För att värna invånarnas väl och hälsa, FN-konventioner och EU-rätten, den rättsordning som unionen grundar sig på. Första halvåret 2023 har Sverige ordförandeskapet, ta chansen!

I går mötte jag en god vän utanför affären. Han berättade att hans granne röker cannabis och att lukten kommer in i hans sjuåriga dotters rum. Jag hoppas det löser sig fort och att grannen inte har en egen sjuåring därhemma.

Eftersom vi lever i ett samhälle där vi är beroende av varandra, behöver alla som kan visa #drogkurage.

Ett sätt är att uppmärksamma fastighetsägare och polis när man misstänker att någon förvarar och använder illegala droger i sitt hem. Både du och jag kan undvika att surfa på vågen av cannabispositiva budskap som riskerar att ännu fler far illa av hasch och marijuana. Vi kan försöka se igenom reklam om CBD-oljor, bojkotta varor med hampalöv på och media som glorifierar marijuana.

Och tack ni i nätverket Krogar mot knark, som i dagarna dragit igång en kampanj mot narkotikaanvändning på klubbar och restauranger och visar att det påverkar inte bara egna hälsan, utan även omvärlden.

För i det lilla och i det stora ska vi arbeta för en bättre tillvaro för stora och små. Här hemma och runt omkring.

Med det låter jag Triads julhit avsluta dessa rader i en stund av eftertanke – kring krig och elkris, ensamhet och beroende, förtvivlan och hopp om en rivstart nästa år för en ljusare framtid.

Tänd ett ljus för allt du tror på
För den här planeten vi bor på
Tänd ett ljus för jordens barn

God helg!

JESSICA VIKBERG
– förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Annonser