Stor kampanj mot narkotika på krogar

Narkotikaanvändning förstör inte bara din hälsa, utan påverkar även omvärlden – göder gängkriminalitet och terrorism, förstör miljö, bidrar till barnarbete. Det budskapet går nätverket Krogar mot knark ut med i en kampanj för att motverka droger i nöjesvärlden.


Inför storhelger med många som går ut och festar, så går krog- och hotellbranschen nu samman med polis och kommuner för att minska narkotikabruket på krogar.

Och där är problemet stort. I en tidigare undersökning, så hade 59 procent av besökare på krogar använt narkotika senaste året och 47 procent av unga kroganställda uppgav att de tog droger ibland.

– Efter pandemin så signalerar många i krogbranschen att drogproblemen är värre än någonsin. Det vill vi ändra på och inleder därför en kampanj i Stockholm med ett 80-tal krogar och hotell och hoppas att övriga landet hakar på. För problemet finns i hela Sverige, säger Johanna Gripenberg, KI-forskare och chef för STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem), till Drugnews.

Tidigare satsningar har ofta inriktat sig på att informera om negativa konsekvenser av droger för individens hälsa, som flera blundar för och hittar ursäkter. Den här kampanjen vill istället med sex tydliga budskap och affischer runt staden visa att narkotika påverkar många fler än den enskilde.
Om att ”partyknarkandet” även bidrar till barnarbete och att regnskog skövlas – exempelvis i kokaintillverkningen – och blir del i finansiering av terrororganisationer och härhemma blodiga gängkrig och skjutningar.

– Många unga i målgruppen vill göra medvetna val. Handlar ekologiskt, väljer veganskt och åka tåg framför att flyga. Men de tänker inte alla på att ta droger även påverkar omvärlden. Kampanjen ska öka medvetenheten om de konsekvenser droganvändande har i ett större perspektiv i världen – t.ex mord, barnarbete och miljöförstörning, säger Gripenberg.

• Fungerar en sådan slags skuldbeläggning för enskilda, tror du?
– Det handlar inte om skuldbeläggning, snarare att få folk att tänka till, informera och höja sin kunskapsnivå. Att försöka få de som använder droger att fundera över vad man bidrar till, och hur det stämmer med sina värderingar?, svarar hon.

Pressfoto: Krogar mot knark.
Pressfoto: Krogar mot knark.

Enligt Felix Andåker, chef för polisområde Stockholm city, ”så driver narkotikahandeln kriminalitet på flera nivåer” och med stor marknad och stor efterfrågan ”kommer många aktörer som vill tjäna pengar på knark”. Både genom smuggling, storskalig handel och de som langar mindre mängder direkt till köpare i stan.

När det gäller narkotika på krogar, så är det även en arbetsmiljöfråga för personal och dörrvakter. Drogpåverkade människor gör krogmiljön mer otrygg och osäker, det vet de som möter dem varje dag, enligt krog- och hotellbranschen.
– För oss är samverkan med branschkollegor, polisen och andra myndigheter samt STAD mycket värdefullt i vårt arbete för en trygg och säker krogmiljö, både för våra gäster och vår personal, säger Jennica Jonsson, vice vd för Stureplansgruppen, i ett pressmeddelande.

Genom samarbetet och utbildning av personal (över 430 krog- och hotellanställda har webbutbildats i Stockholm), effektivare tillsyn och drogpolicys, så hoppas nätverket att det ska bidra till att minska illegala droger i Stockholms nöjesliv. Kampanjen sprids nu i krogmiljön, digitala affischer på stan, inslag i media, samt på sociala medier.

Krogar mot knark bildades 2002 och bygger på en beprövad metod som det finns evidens för, enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Tidigare fanns nätverket i ett 50-tal i landet, men finansieringen skars ner och det saknas idag en nationell samordning.

• Se inslaget ”Knarket göder gängkriminalitet: ”Det kommer därifrån” i  TV4 Nyhetsmorgon med representanter från Krogar mot knark.

Annonser