Krogar mot knark nystartar i Stockholm

Nu går restauranger och hotell i Stockholm ihop för att arbeta för en narkotikafri besöksnäring. En studie visar på omfattande droganvändning bland klubbesökare, vilket oroar branschen.

Kokain… Foto: Drugnews

Det är Clarion Hotel Sign, Scandic Hotels och Stureplansgruppen som driver ett 50-tal restauranger och klubbar som tillsammans med polis och forskare i nätverket Krogar mot knark vill vända en alarmerande utveckling.

En studie bland nära 1 400 klubbesökare i åldrarna 18–35 år i landet, som besökt klubbar minst sex gånger senaste året, släpptes i somras av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och visar att 72 procent hade använt narkotika någon gång och 59 procent senaste året.

Johanna Gripenberg. Foto: Drugnews

– Det är mycket oroande att narkotikaanvändandet är så högt bland deltagarna i studien. Vi har aldrig tidigare sett så höga nivåer bland unga vuxna. Tre av fem har använt narkotika senaste året. Och det är numer inte så bara i storstäderna, utan runt om landet, berättar Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD, för Drugnews.

Vanligast drogen var cannabis (51 procent använt senaste året) följt av ecstasy (36 procent), kokain (28 procent), amfetamin (23 procent) och svampar (13 procent använt senaste året). Negativa effekter deltagarna uppgav var nedstämdhet och ångest dagen efter (78 procent), minnesförlust (76 proc.), kräkningar (59 proc.), hjärtklappning (59 proc.), panikattacker (57 proc.), aggressioner (40 proc.), svårighet att andas med mera. Några av dem hade även svimmat.

Den dramatiska ökningen av droganvändning bland unga vuxna är ett problem som syns även i restaurangmiljö och barer. Både bland krogpersonal och gäster.

Det här märktes även i början av 2000-talet då STAD tillsammans med krogbranschen, polis och Stockholm stad beslutade att göra något. För studier anlitades skådespelare som spelade påverkade och ofta släpptes in (bara 7 procent nekades). Genom ett utvecklat samarbete, utbildning av personal och vakter, så vändes trenden på fem år till att 67 procent av de som verkade drogpåverkade stoppades i entrén.

Den framgångsrika modell med utbildning, drogpolicy, effektivare tillsyn, bygga om entréer och toaletter (för att försvåra drogintag) och samarbete med polisen som bildade en särskild krogkommission, spreds till flera städer i nätverket Krogar mot knark.

Tiotalet år senare så avstannade arbetet på flera orter, delvis för att stöd till nationell samordning inte längre avsattes. Men även för att polisens krogkommission försvann i omorganisationen och mer drogliberala tillåtande attityder brett ut sig i samhället.

– Det är enklare att få resurser för ta fram en metod, än för att hålla verksamhet igång, kvalitetssäkra och sprida den vidare, suckar Johanna Gripenberg som har doktorerat på metoden Krogar mot knark.

För ett par år sedan hörde krögare i Stockholm av sig till STAD och larmade om att situationen blivit värre och droger flödar på flera ställen. Branschen ville göra något och för att få en bra och säker miljö för gäster och personal.

En ny enkät bland krogpersonal i Stockholm 2017 visade att sex av tio anställda använt narkotika, var tredje senaste året. Bland de yngre medarbetarna 16-24 år hade nära hälften använt narkotika senaste året och var femte den senaste månaden.

– Det är jättehöga siffror. Det här visar att vi måste vara långsiktiga och inte kan lägga av efter en tids framgång, utan metoden måste hållas vid liv. Nu är det dags för en nystart här i Stockholm för krogar mot knark och nu är även hotellbranschen med, säger Johanna Gripenberg.

Polisen är med i arbetet – och är mer välkomna av krögarna i Sverige än på kontinenten.
– Nu behöver vi ta krafttag mot knarket. Krogmiljön är en arena som behöver prioriteras. I Stockholm city kommer polisen tillsammans med branschen att genomföra en rad olika åtgärder. Krog 2022 är Stockholm citys nya satsning, vi vill komma åt kriminella nätverk, våldsbrott och narkotikaförsäljning i Stockholms nöjesmiljöer, säger polisintendent Anette Haag, kommenderingschef för Krog 2022.

Hon berättar att i helgen stoppades 45-talet misstänkta drogpåverkade i huvudstadens nöjesliv och fick lämna prover. Polisen märker även att kriminella rör sig mer ute.
– Vi vill ha ett tryggt nattliv i Stockholm. Det är inte okey att vara drogpåverkad på krogarna och vi håller även koll på att inga vapen förs in, säger hon.

Henrik Berghult, Clarion Hotel Sign. Pressbild

Nu går alltså även hotellen in i nätverket.
– Vi vill ha tätare samarbete med polisen och nätverket arbeta för en knarkfri miljö på våra hotell. Vi vill skapa en arbetsplats där våra anställda känner trygghet och våra gäster får en bättre upplevelse. Det är samverkan som kan göra skillnad, säger Henrik Berghult, vd för Clarion Hotel Sign, till Drugnews.
Nyligen upptäckte hotellets personal att en gäst betedde sig underligt och kontaktade polisen. På hans hotellrum hittades narkotika.

Stockholm stad har nu avsatt 300 000 kronor för en webbutbildning för krog- och hotellanställda som STAD tagit fram med en kortare 20-minuters kurs i vår för ett tusental anställda. Dessutom fysiska föreläsningar ett par kvällar för exempelvis barpersonal, serveringsansvariga och dörrvakter.

Forskaren Johanna Gripenberg tror att nätverket Krogar mot knark kommer växa framöver – det finns ett 40-tal kommuner i landet som vill delta. STAD tar trots bristande resurser på sig rollen som samordnare till en början.

Annonser