Ing-Maries mördare döms till psykvård

Gotlands tingsrätt dömde på tisdagen Theodor Engström, 33 år, till rättspsykiatrisk vård för mord i somras under Almedalsveckan på SKR:s nationella psykatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott mot Annie Lööf (C), samt narkotikabrott.


Därmed går tingsrätten på försvarets linje om att mannen från Kalmartrakten inte försökt simulera psykisk sjukdom under brotten och ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. En rättspsykiatrisk undersökning hade även kommit fram till att han begick den dödliga knivattacken mot Wieselgren i somras under politikerveckan under ”påverkan av allvarlig psykiska störning”.

Åklagaren hade istället begärt att han skulle dömas till livstids fängelse för terroristbrott genom mord mot Wieselgren och förberedelse av terroristbrott gentemot centerledaren.

Lagman Per Sundberg. Foto: Per Carlsson

– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord, men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som var ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

Däremot har 33-åringens planer på att skada partiledaren Lööf under Almedalsveckan, inskaffat vapen (pilbåge, knivar etc.), och kartlagt henne för att angripa henne kunnat skada landet allvarligt menar rätten och finner det vara förberedelse för terrorbrott.

Bergström är tidigare ostraffad. Han har tidigare haft psykiska problem och rört sig i nynazistiska kretsar. Han har i förhör och under rättegången berättat att han var missnöjd med makthavare och psykvården i landet och ville angripa de tilltänkta offren och en SVT-chef för ”att injaga skräck i den svenska befolkningen”.

Han döms även för narkotikabrott och innehav av några gram cannabis, 30 doser LSD och även innehaft narkotikaklassade tabletter under sin gotlandsresa.

33-åringen hade rest till Gotland några dagar före politikerveckan i Visby, bodde i ett tält där han förvarade vapen och drogerna. Han tog reda på de tilltänkta offrens scheman i Almedalen. På eftermiddagen 6 juli knivhögg han Ing-Marie Wieselgren vid Donners plats, när hon promenerade mellan två seminarier, så illa att hon senare avled.
När han sprang från platsen så lyckades en privatperson med en tackling stoppa honom och polisen grep honom.

33-åringen ska betala drygt 805 000 kronor i skadestånd till Wieselgrens anhöriga, däremot avslår tingsrätten Lööfs begäran om skadestånd. Han ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

En nämndeman var skiljaktig mot rättens beslut och ville döma Bergström för terroristbrott istället för bara mord och bifalla Lööfs skadeståndsyrkande.

Annonser