Wieselgrens mördare åtalad för terrorbrott

I tisdags åtalades den 33-årige man som knivdödade SKR:s nationella psykiatri-samordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby i somras. Han åtalas för terrorbrott, försök till terrorbrott och narkotikabrott.

33-årige Theodor Engström, från Kalmartrakten, angrep med flera knivhugg Wieselgren på Donners plats när hon promenerade mellan två seminarier den 6 juli. En känd föreningsaktiv, Lasse Reuterberg i Blå bandet, lyckades tackla omkull mördaren när han sprang från platsen och polis kunde därför direkt gripa den misstänkte.

I förhör har 33-åringen erkänt mordet och att han även haft för avsikt att angripa fler beslutsfattare, bland andra centerledaren Annie Lööf som bara fanns några meter från mordplatsen, och fallet övertogs därför av Säpo. Motivet för dådet skulle bland annat vara besvikelse över brister i psykiatrivården i landet.

Han hade förberett sig inför attacken i Visby och skaffat knivar, svärd och pilbåge och bodde där i ett tält. Han hade även drygt 7 gram cannabis och 10 doser LSD på sig och 20 doser i sin necessär i tältet, rapporterar Aftonbladet.

Den 64-åriga populära psykiatrisamordnaren Wieselgren avled senare samma kväll av skadorna. Händelsen chockade Almedalen och hela landet och kommer framöver att påverka säkerheten kring politikerveckan som varit en öppen plats med särskilt koppling till demokratin.

”Theodor Engströms avsikt var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller delar av befolkningen. Fara för brottets fullbordan var inte ringa”, skriver åklagare Henrik Olin i stämningsansökan.

33-åringen hade tidigare haft problem med psykisk ohälsa och även rört sig i nynazistiska kretsar. En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts och kommit fram till att han begick attacken ”påverkan av allvarlig psykisk störning”.

Rättegången kommer hållas i Gotlands tingsrätt mellan 8 och 15 november, rättegången väntas ta cirka fem dagar.

Annonser