Tysk plan om att legalisera cannabis

BERLIN Tyska hälsoministern presenterade i onsdags landets planer att legalisera cannabis. Bland annat ska vuxna få köpa och inneha upp till 30 gram cannabis. Men regeringen måste söka klartecken från EU först.


Tyske hälsoministern Karl Lauterbach (SPD) berättade om koalitionsregeringens förslag till lagutkast på en presskonferens (Youtube). Den vill legalisera produktion, leverans och försäljning av cannabis inom ett reglerat och statligt kontrollerat regelverk. Köp och innehav för eget bruk kan komma tillåtas till uppåt 20 – 30 gram cannabis.

Försäljning för rekreationell användning är tänkt ske via licensierade butiker och kanske apotek. Men all marknadsföring av cannabisprodukter ska förbjudas, rapporterar Deutsche Welle.

Omkring fyra miljoner tyskar använder idag cannabis regelbundet, en fjärdedel av unga mellan 18 – 24 år har använt. Dessutom finns en omfattande tillåten medicinsk användning sedan några år.

Målet med en ny reglering är att få bukt med svarta drogmarknaden och att inte giftiga preparat försäljs, något som fick Lauterbach att byta åsikt efter att tidigare varit emot en legalisering. Även stora tänkta skatteintäkter från cannabisförsäljningen har flera tillskyndare framfört som argument.

Hälsoministern sa att dagens narkotikapolitik måste förnyas då den inte skyddar unga och inte lyckats begränsa konsumtionen.

Omkring 200 experter har utfrågats innan planen tagits fram. Hälsoministern uppger att Holland inte är föredöme, då cannabismarknaden där inte är reglerad. Tyska planen kan istället bli ”den mest liberala legaliseringen av cannabis i Europa”. En slags modell för EU, enligt Lauterbach. Det finns även medieuppgifter om att regeringen vill tillåta odling av tre plantor var för vuxna.

Nästa steg blir att höra med EU-kommissionen om den tyska cannabisplanen är genomförbar enligt europeisk och internationell lag. En lång lagstiftningsprocess återstår, Tyskland ska avvakta eventuella juridiska invändningar och stora förändringar kan göras under tiden, enligt hälsoministern.

Frågan är hur en legalisering i EU:s största land påverkar andra medlems-länder. Kritiker befarar att omfattande drogturism till Tyskland och smuggling därifrån kan följa.

Hälsopolitiker från kristdemokraterna i CDU och CSU har riktat kritik mot planerna.  De anser att federala regeringen har bråttom att legalisera och ”helt glömmer bort skyddet av barn och unga”, de vill hellre satsa på förebyggande insatser, rapporterar RND.

Tyska miljöpartiet Die Grüne och företagsvänliga FDP har drivit på för liberalare cannabisregler och fick med sig socialdemokraterna i SPD inför bildande av trepartikoalitionen i slutet av 2021. Ett regeringsförslag om legalisering väntas i slutet av året eller början av nästa år, enligt tyska medier.

Annonser