Fängelse för drogsmuggling efter polisinfiltration

Två män döms till långa fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Attunda tingsrätt godkänner en omfattande polisinfiltration som gjordes i fallet, men de dömda anser det handlat om otillåten brottsprovokation.

”Operation Costa” har pågått sedan 2017. Svensk undercover-polis tog kontakt med de svenska männen, som varit verksamma i Portugal och Spanien, och deltog även delvis i planeringen av smugglingen som gjordes i februari 2020 under ”kontrollerad transport”.

Lastbilen kördes av en tysk tullkriminalare till Kungsängen utanför Stockholm där cannabis lastas av med infiltratör från polisen. Denne tar emot 538 000 kronor i kontanter i en godispåse, som en annan polis hämtar i en butik i Uppsala.

Nu döms två svenskar, 40 och 58 år gamla, för omfattande och organiserad narkotikasmuggling. 40-åringen döms till sju år och tio månaders fängelse, 58-åringen till sex år och tio månaders fängelse.

Främsta frågan i rättsfallet har varit om polisen gick för långt och genom infiltration och alltför långtgående spaningsmetoder i själva verket framkallade brottet? Infiltratören tog kontakt med männen och deltog delvis i planeringen och ordnade lastbilen som användes.

Det anser inte tingsrätten i målet och skriver i ett pressmeddelande:
Tingsrätten har besvarat frågan nekande med stöd av omfattande utredning som visar att männen (de åtalade/red) var involverade i verksamheter som distribuerar stora partier narkotika redan före det att de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför ha skett även utan infiltratörens medverkan”.

Här hjälper polisens infiltratör till med att lasta av insmugglad cannabis i Kungsängen och tar emot en halv miljon kronor. Foto: Polisen

Åklagaren Sara Nilsson anser att domen är tydlig och visar att det håller sig inom ramen för det tillåtna, men säger till TT att målet nog hamnar i hovrätten.
58-åringens försvarsadvokat Thomas Martinsson säger till Dagens Nyheter att domen kommer att överklagas.
– Infiltration är en gråzon. Vi delar inte uppfattningen att dokumentationen är klanderfri. Det är naivt att tro att detta skett utan att infiltratören påverkat min klient, säger han till DN.

INFILTRATION/ Svensk polis får i vissa situationer använda infiltration och provokation för att få fram bevis vid brottsmisstanke, men inte vidta åtgärder som kan leda till att någon utför brott som inte annars skulle begåtts. Åtgärderna får bara användas vid stark misstanke om brott och när det handlar om allvarlig brottslighet. Beslutet att använda provokation och infiltratör i en brottsutredning ska fattas av åklagare, enligt TT och Åklagarmyndigheten.

Annonser