Tyskland på väg legalisera cannabis

BERLIN Tyskland kan vara på väg att legalisera cannabis för nöjesbruk. Enligt uppgifter i pågående regeringsförhandlingar är SPD, Die Grünen och liberalerna FDP överens om det. En ekonom beräknar att staten då skulle tjäna cirka 4,7 miljarder euro per år och ge många nya jobb.


Diskussioner om att liberalisera cannabisregler har pågått länge i Tyskland. Bara för ett år sedan så avvisade förbundsdagen förslag om att legalisera drogen.

Men sedan dess har val hållits och förhandlingar pågår nu mellan de tre ”trafikljuspartierna” (utifrån deras partifärger) som troligen tar över. Avgående förbundskansler Angela Merkel (kristdemokrat) leder under tiden tillfälligt en övergångsregering.

När samtalen inleddes i oktober antogs det bli strid om cannabis, kolkraft, klimat och minimilöner, men en arbetsgrupp meddelade i veckan att de tre partierna är överens om att pröva legalisera cannabis, rapporterar flera tyska medier.

De tre partierna föreslår nu att ”introducera kontrollerad distribution av cannabis för vuxna i konsumtionssyfte i licenserade butiker” och rätta föreskrifter till ”nya vetenskaplig rön och anpassa hälsoskyddsåtgärder till dem”, enligt nyhetssajten DW.

Försäljning i butiker med särskild licens ska hindra att drogen inte når unga och att kvaliteten kan kontrolleras. Svarta marknaden ska svältas ut, kriminalisering av cannabisanvändare lyftas och minderåriga skyddas bättre är några förhoppningar.

Planerna kan gå snabbt då socialdemokraterna SPD vill att försöket ska utvärderas efter fyra år. Partiets hälsoexpert Karl Lauterbach som tidigare var emot en legalisering har svängt. Han hänvisar till polisuppgifter om att andra substanser blandas i cannabis på gatan och han tror att reglera drogen skulle skydda användarna.

Idag beräknas omkring fyra miljoner tyskar röka cannabis regelbundet. Innehav är förbjudet, men polis överser ofta med mindre mängder av drogen, utan beslagtar den bara utan påföljd.

2017 tilläts cannabis i medicinskt syfte – främst i smärtlindrande syfte – och säljs på apoteken. Även en mindre inhemsk produktion har påbörjats.

En ekonomisk utredning, beställd av tyska hampaförbundet, har också drivit på diskussionen. En ekonomiprofessor vid universitetet i Düsseldorf har uppdaterat en tidigare beräkning och landar i att legalisering av cannabis kan ge ökade skatteintäkter, skapa cirka 27 000 nya arbeten i ny legal bransch och samtidigt spara in rättsliga kostnader för polis och domstolar på sammanlagt 4,7 miljarder euro årligen (cirka 47,6 miljarder i svenska kronor). Även Der Spiegel rapporterar om det.
Effekten för samhällets folkhälso- och vårdkostnader har inte inräknats.

Det finns flera som varnar för negativa följder av att tillåta cannabis. Bland andra tyska polisfacket och lärarnas organisation menar att det kan leda till allvarliga hälso- och sociala problem. Och Frank Ulrich Montgomery, vd för World Medical Association (WMA), säger till DW och Funke Media Group att ”ur medicinsk synvinkel måste legalisering av cannabis tydligt avvisas”.

Skulle EU:s största land tillåta rekreationell cannabis kan det även påverka grannländer och ge luft till legaliseringslobbyister och ekonomiskt fäste för cannabisindustrin.

Förra månaden meddelade Luxemburgs regering – som första land i Europa – planer på att tillåta hemodling och cannabis för eget bruk.

Annonser