UK: fler äldre cannabisbrukare söker hjälp

LONDON Antalet av britter över 60 år som behandlas för cannabisberoende i statliga NHS-program har fördubblats på tio år. Många söker hjälp för psykiska problem efter använda starkare variant av drogen (skunk).


I det statliga vårdsystemet NHS (National Health Service) har alltfler äldre britter sökt vård för cannabisrelaterade problem. Ifjol fick 1 094 personer över 60 år skattefinansierad hjälp att behandla sitt beroende med mera, jämfört med 450 britter år 2013, rapporterar Mirror.

Andra siffror från NHS visar att antalet i samma åldersgrupp (över 60 år) som lagts in på sjukhus med psykiska besvär kopplade till cannabis har tredubblats på tre år.

Flera av dem har använt drogen sedan 1960-70-talen, utan att ha sökt hjälp. Men efter att rushalten (THC) senare år ökat i nya sorter, så har fler drabbats – exempelvis kan röka eller äta superstarka skunk kan utlösa psykoser, depressioner och ångestkänslor.

År 2021 kom 280 äldre britter till NHS-inrättningar för att få hjälp med cannabisrelaterade problem, det kan jämföras med 88 för hälsoproblem av kokain och 48 för amfetamin.
– Den här generationen är mer benägen att vilja bli fri från slaveriet av substanser som cannabis, säger Nuno Albuquerque på UK Addiction Treatment Group, till tidningen.

Han tillägger att det idag finns andra terapier som kan hjälpa människor att bli avslappnade, som mindfulness, meditation etc. – metoder som inte var vanliga när de äldre, som nu söker och får behandling, började använda cannabis i ungdomen.

Keith Richards. Foto via Wikipedia

En som haft svårt att sluta med cannabis är Keith Richards, 78 år, i många år gitarrist i Rolling-Stones, även om han efter behandling lyckats sluta med heroin och kokain.

NHS-statistik visar även på en rekordökning under femton år av cannabismissbrukare som är över 55 år (+777 procent) som behandlas för psykiska problem i Storbritannien. Medan det varit en minskning med 22 procent bland unga i åldrarna 18 och 24 samma period, rapporterade Daily Mail tidigare i år.

Enligt Sir Robin Murray, forskare vid Kings College i London, är drogen skunk så utbredd att nära en tredjedel av psykosfall i huvudstaden har samband till drogen.
Stadens borgmästare Sadiq Khan vill samtidigt avkriminalisera droger och avsluta lagföring av ungdomar som ertappas med cannabis.

Annonser