Asfalt från Spanien var cannabis – 6 åtalas

Tullen fann ifjol nära 150 kilo cannabis i en asfaltstransport som kom från Spanien till hamnen i Malmö. Nu har en större narkotikahärva kunnat nystats upp – med hjälp av polisoperationen Trojan Shield. Sex personer åtalades i fredags vid Malmö tingsrätt.


Det var 12 maj ifjol som en lastbil med färja från Spanien till norra hamnen i Malmö. Lasten skulle innehålla 20 ton asfalt i hinkar och levereras till ett företag i Arlöv. Men tullpersonal tyckte att det var underligt att köra asfalt från Spanien och gjorde en kontroll med en sökhund som direkt markerade mot hinkarna.

I flera av dessa hittades gömt i sand sammanlagt 102 kilo marijuana och 45 kilo hasch, värt cirka 16 miljoner kronor i gatuled.

Väl dold i den legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Bilden visar delar av beslaget. Foto: Tullverket.

Påföljande sommar fick tullverket ta del av krypterade chattar från kommunikationstjänsten Anom som FBI lurat kriminella att använda i mobiler. Den internationella polisoperationen Trojan Shield som kartlade kriminellas planering av brott via Anom visade sig ha koppling till många kriminella i Sverige.
Bland annat till det nätverk som planerat cannabissmugglingen till Sverige som tullen redan stoppat.

– Ärendet har tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige. Genom att vi fått tillgång till kriminellas kommunikation i appen Anom har vår utredning vuxit. Vi har på så sätt kunnat hitta förgreningar till fler misstänkta som nu kan åtalas, säger Andreas Wulff, chef för tullkriminalen syd, i en kommentar.

Innehåll i Anom-chattar visade att fyra av de sex misstänkta som åtalas idag för grov narkotikasmuggling var inblandade i asfaltshinkmålet. Dessutom är de även misstänkta för smuggling av ytterligare 40 kilo cannabis.

Tre av de sex åtalade – varav en kvinna – är även misstänkta för köp av 30 kilo amfetamin i syfte att sälja vidare. Vilket bland annat de avkrypterade chattarna tyder på.

– Så som vi ser det är det flera olika organisationer som varit inblandade i detta och samarbetat både på säljar- och köparsidan. Vår uppfattning är att den stora delen av narkotikan skulle säljas i Sverige, en del till Norge, säger kammaråklagare Hans Harding till TT.

Han har fått information om fler misstänkta smugglingar och narkotikabrott i Anom-materialet, som hittills lett till uppdagande av fem olika grova narkotikabrott, men tvingas nu dra en gräns.

De sex misstänkta som nu åtalats i Malmö tingsrätt är födda mellan 1955 och 1989 och bor i Malmöområdet, Helsingborg och i Bohuslän.

Annonser