Spansk polis förstört stora cannabisfält

MADRID Spanska polismyndigheter har förstört ”Europas största hampaplantage” – totalt 415 000 cannabisplantor i norra Navarra, värda cirka en miljard kronor i processad form som CBD. Tre personer har gripits.


Omkring 50 ton av plantorna hade torkats i lager för att kunna processas till cannabidiol (CBD), en komponent i preparat som bland annat används för att behandla ångest, sömnlöshet och andra åkommor, skriver Reuters.
Guardia Civil och Foralpolisen i Navarra påbörjade utredningen i mitten av 2021 efter att en polis upptäckt en hampaodling med tveksam laglighet. Totalt hittades elva fält med cirka 67 hektars odlingsyta, uppger Guardia Civil i ett uttalande.

EUROPAS största hampafält? 415 000 plantor har förstörts. Foto: Spanska polisen

CBD är lagligt att använda och försälja i Spanien och stor del av Europa, men enligt spansk lag är det ännu förbjudet att odla cannabis för annat än industriell användning, (t. ex för textilier och frön). Men att odla hampa för att konvertera till CBD eller andra derivat är fortfarande ett brott, enligt jordbruksministeriet rapporterar Reuters.

Tre personer greps i insatsen i provinsen Navarra och två personer har utretts i Baskien. Odlingsansvarig person sa först att plantagen var lagliga och för industriellt bruk. Men det visade sig senare att växterna skulle skickas till länder som Schweiz och Italien för att få fram CBD-produkter.

Annonser