Fem döms i droghärva i Västerås

Fyra män och en kvinna har dömts till långa fängelsestraff av Västmanlands tingsrätt för grova och synnerligen grova narkotikabrott. De greps liksom hundratals andra i samband med stora internationella polisoperationen Trojan Shield i somras.

De nu dömda männen är i 30-årsåldern och från Västerås-området medan kvinnan är från Sundbyberg.
De döms för grova och synnerligen grovt narkotikabrott till mellan fyra och åtta års fängelse för att bedrivit omfattande narkotikahandel främst i Västerås. Längst straff får en 30-årig man och en 34-åring som får 7,5 respektive åtta års fängelse var.

Bland annat har ligan köpt, hanterat och sålt vidare tre kilo kokain, 20 000 tramadol-piller, tio kilo hasch och lika mycket marijuana, rapporterar lokala medier.

De greps i somras i samband med internationella polisinsatsen Trojan Shield där 800 misstänkt kriminella greps, 168 av dem med svenskkoppling. Detta efter att USA:s federala polis FBI skapat krypteringsplattformen Anom som kriminella lurades att använda i sina mobiler och deras chattsamtal kunde läsas.

Polis i flera länder har använt de avkrypterade uppgifterna för att nysta upp och gripa misstänkta för bl a vålds- och narkotikabrott. Flera personer har redan dömts i Sverige.

I Västerås-härvan kunde polisen i meddelande i Anom-chattar följa hur ligan skaffade narkotika och gjorde upp affärer för stora summor förra våren. På så sätt kunde utredare komma åt personer högre upp i brottskedjan.
– De som har gjort beställningarna och som tjänar de största pengarna, säger åklagare Jessica Wenna till P4 Västmanland.

Annonser