800 kriminella gripna i global polisinsats

HAAG I måndags gjordes samordnade polisrazzior globalt mot organiserad brottslighet – så även i Sverige – särskilt i narkotika- och våldsnätverk. Över 800 misstänkta tungt kriminella har gripits totalt, varav 155 personer med svensk koppling. Krypterade chattjänsten ”Amon” som kriminella använt visade sig vara en fälla som FBI utvecklat.

Svensk polis har sedan september 2020 tillsammans med nederländsk polis koordinerat operation Trojan Shield i Europa tillsammans med Europol. Även FBI i Nordamerika och polismyndigheter i Australien, Nya Zeeland har medverkat i planeringen av insatsen mot några av ”världens mest tongivande kriminella”.

Totalt har 800 personer” gripits vid tillslagen runt världen. Och beslag gjorts av över åtta ton kokain, 22 ton cannabis, två ton metamfetamin och 250 skjutvapen, 55 lyxbilar, juveler och sammanlagt kontanter motsvarande 48 miljoner dollar tagits. Cirka 9 000 poliser ingick i insatsen.

Linda Staaf, underrättelsechef på NOA (polisens nationella operativa avdelning) beskriver tillslagen som ”ett av de största mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete”.

Inrikesminister Mikael Damberg (S), ser operationen som ett hårt slag mot grov gängkriminalitet, både i Sverige och i Europa, och han är ”otroligt stolt över att svensk polis är så aktiv i de här internationella samarbetena”.  Han säger till TT att gängkriminella framöver har anledning att ”vara ganska nervösa och inte sova så gott på nätterna när polisen flyttat fram sina positioner…”

Det är sedan europeisk polis lyckats knäcka kommunikationstjänster som Encrochat och Sky Ess – som lett att många brottslingar kunnat gripits – som kriminella sökt sig vidare till appen Amon. Men det var en fälla, utvecklad av amerikanska FBI som kunnat följa 12 000 användare och 300 brottsnätverks planering av exempelvis drogsmuggling och våldsbrott.

– De kriminella kom till oss och ville ha de här enheterna med den krypterade plattformen, sa Calvin Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet, på Europols presskonferens i tisdags.

Totalt har över 27 miljoner meddelande kunnat övervakas av polis och total över 100 planerade mord kunnat avvärjas i världen.

Så även i Sverige.

– Vi har fått information under samarbetet som gjort att vi kunnat förhindra ett tiotal mord, berättade Linda Staaf från NOA på presskonferensen.

Alla sju svenska polisregioner deltog i morgonräderna på över ett hundra adresser, bland annat i Helsingborg, Göteborg och Stockholm. Totalt greps cirka 70 personer, flera med inflytande på drogmarknaden. Dessutom togs fem svenskar av polis i Spanien, där de gömt sig, bland annat en känd narkotikakriminell från Uppsala.

Totalt har 155 svenska misstänkta kriminella frihetsberövats under operationen sedan svensk polis gick in i samarbete för nio månader sedan. Fler gripanden kan följa.

 – De trodde de var säkra där i Spanien, men det visar sig nu att kriminella inte är säkra någonstans, sa Linda Staaf på Europols pressträff.
Hon tackade för ett framgångsrikt internationellt samarbete och avslutade med ”vi kommer aldrig att ge upp!”.

I Sverige kommer de många gripandena nu följas av häktningsrättegångar och kriminella gäng bedöms åtminstone på kort sikt tappat mark.

Vilken effekt gripandena får på längre sikt är för tidigt att säga, även om skjutningar har minskat något hittills i år. Men i utsatta områden kan oro och ett slags maktvakuum uppstår, som andra kriminella kan försöka ta över.

– Så länge det finns efterfrågan och marknad på narkotika, så kommer det alltid att finnas aktörer som också säljer narkotika och vad det nu medför. Så det här är egentligen ett arbete som aldrig kommer att ta slut, säger Linda Staaf till SR Ekot.

OPERATION Trojan Shield/OTF Greenlight. Totalt har 16 länder deltagit. I Europa har Sverige och Nederländerna lett samarbetet med Europol. Även polismyndigheter i Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA har medverkat.

Resultat av polisinsatsen. Grafik via Europol

Annonser