Riksdagsman avgår efter rattfylleri

Riksdagsledamot Inge Ståhlgren (S) lämnar sina politiska uppdrag efter att, enligt egen utsago, ha kört bil med alkohol i kroppen. Han fastnade i en poliskontroll i lördags morse och blev fråntagen körkortet.

I ett pressmeddelande berättar han själv oim händelsen och skriver: ”Jag ångrar djupt det inträffande och förstår att det påverkar människors förtroende för mig”.

Han stoppades i en poliskontroll och det uppmättes så mycket alkohol att han fråntogs sitt körkort direkt.

Socialdemokraternas förste ombudsman i Sörmland, Roger Ljunggren, beklagar det inträffade.
– Vi fördömer naturligtvis hans gärning. Inge har gjort ett allvarligt fel. Alla vet att det här är någonting man inte gör. Det skadar förtroendet och tilliten för partiet, säger han till SVT Sörmland.

69-årige Inge Ståhlgren har länge varit lokalpolitiker i Oxelösund när han i höstas fick möjlighet att bli ersättare i riksdagen för en partikollega som blev statssekreterare.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser