Fängelse för rattfyllerist för dödsolycka

En alkoholpåverkad 52-årig man döms till fängelse i två år och nio månader för att ha orsakat en trafikolycka där två personer avled i Slättåkra, norr om Halmstad, förra sommaren.

Olyckan inträffade 27 augusti ifjol på länsväg 678 mellan Oskarström och Halmstad. Två personer avled i trafikolyckan – dels den dömdes hustru, dels en femårig flicka i den andra mötande bilen, rapporterar Kvällsposten.

Den åtalade mannen hade kört 135 kilometer i timmen på en 70-väg då han mötte det andra fordonet med barnfamiljen och kom i en kurva över på fel sida.

Han hade varit och fiskat med hustrun och båda hade druckit. Han erkänner sig ha kört full (2,19 promille i blodet) och hade ett falskt körkort. Men han menar att olyckan inträffade för att hustrun ryckt tag i ratten och nekar till att orsakat tragedin.

Den förklaringen köper dock inte Halmstads tingsrätt som dömer mannen för sex åtalspunkter, bland annat vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, olovlig körning och grovt vållande till annans död.

Mannen döms även att betala skadestånd på 395 000 kronor till de anhöriga.
Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse för 52-åringen. Mannens försvarare uppger för Kvällsposten att sannolikheten är stor för att domen kommer överklagas.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser