Petter Northug: kokain hittats hemma

OSLO Förre norska skidstjärnan Petter Northug är i blåsväder igen. Polisen stoppade honom förra veckan för fortkörning. Han misstänks för drograttfylleri och medger själv på sociala medier att kokain hittades senare i hans hem.

Polisen klockade honom för att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg förra torsdagen på E6:an vid Ullensaker norr om Oslo. Polisen i region Øst bekräftade att han stoppats och misstänktes för drogpåverkan. Blodprov togs, men resultatet kan dröja några veckor, uppger åklagare till VG.

En husrannsakan gjordes senare i hans bostad.
”Dessutom hittade polisen en mindre mängd narkotika hemma hos mig. Det handlar om kokain”, skrev Northug själv på Instagram dagen efter.

Han misstänks nu för fortkörning, drograttfylleri och narkotikainnehav och han ska höras inom kort, uppger åklagare för norska medier.

Petter Northug 2009. Foto: Tor Atle Kleven /CC BY 2.0

Petter Northug, 34 år, anses som en av de största skidåkarna genom tiderna och tog under karriären två OS-guld och 13 VM-guld. 2018 la han skidorna på hyllan och har sedan varit skidexpert och kommentator.

”Jag är förtvivlad och rädd för vad framtiden kommer att ge, och otroligt ledsen för alla de som jag nu har gjort besvikna, igen”, skriver han på Instagram.

Det är inte första gången Northug är i blåsväder för sina bilturer. 2014 körde han efter att varit på fest och kraschade bilen in i ett vägräcke nära Trondheim – med 1,65 promille i blodet. Domen blev 50 dagars fängelse (som han fick avtjäna med fotboja) och böter på 185 000 norska kronor.

Northug är aktuell i höst som programledare tillsammans med Gunde Svan för tv-programmet ”Sverige mot Norge”. Båda mediehusen Tv4 i Sverige och Tv2 i Norge uppger att de ser allvarligt på incidenten förra veckan och tar avstånd från hans handlingar, men avser ändå att sända programmet som planerat. Northug får dock nu ”en väldigt liten roll”, säger en norsk tv-direktör till sajten Kampanje.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser